Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu otvorena manifestacija “Dani evropskog filma 2017”

Pozivnica_Otvaranje333

Projekcijom fima „Tijelo“ iz Poljske, rediteljice Malgorzate Szumowske, u Sarajevu je večeras počela desetodnevna manifestacija „Dani evropskog filma 2017“ povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini. Organizator je EU info centar u BiH u suradnji s EUNIC-om u BiH te ambasadama deset zemalja članica Evropske unije: Poljske, Austrije, Francuske, Španije, Češke, Mađarske, Grčke, Rumunije, Italije i Njemačke.

Kako je na otvorenju manifestacije u Kinu Meeting Point izjavio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno, ovom šarolikošću zemalja i filmskih tema bit će manifestirana „ujedinjenost u različitostima“.

Po filmskoj umjetnosti, Bosna i Hercegovina je uveliko članica Evrope jer ima Oscara, što nemaju mnoge zemlje, sadašnje članice Evropske unije, kazao je Sinno.

– Približavanje Evropskoj uniji ne svodi se na puko usvajanje zakona i popunjavanje Evropskog upitnika već je stvar i u kultunoj razmjeni, što ilustruje i ova manifesatcija – njegove su riječi.

Zvanicama se na bosanskom jeziku obratio ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Krawczyk, posebno zadovoljan što projekcijom filma iz njegove zemlje počinje desetodnevna smotra.

Film „Tijelo“, dobitnik Srebrnog Medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, potpisuje svjetski priznata rediteljica Malgorzata Szumowska, nagrađivana i drugim prestižnim priznanjima za ostvarenja poput „Sretnog čovjeka“ i „Stranca“, naveo je ambasador i dodao da „Tijelo“ ima sjajnu muziku i glumačku ekipu: Janusza Gajosa, Maju Ostaszewsku i Justynu Suwalu.

„Tijelo“ je višeslojna priča, između ostalog o intimnoj borbi jedne porodice da preživi poslije majčine smrti.

Govori o zauzetom tužiocu koji, zabrinut da njegova kćerka Olga, ožalošćena nakon smrti majke, može nauditi sebi, odlučuje da je pošalje kod psihijatrice Anne koja se također suočava s njenim gubitkom, ali na neobičan način.