U Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti – FUU 2018.

fuu

Festival ulične umjetnosti FUU pod motom “Ja volim svoj život” (“I love my life”) otvoren je večeras na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu uz violinu Irhada Baručije čija je izvedba kompozicije “Survivor, eye of the tiger” “preplavila” pozorišni trg.

Na Festivalu učestvuje veliki broj izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a za organizatore je bilo najvažnije publici stvoriti ugođaj drugačijeg stila života.

Direktor Festivala Aleš Kurt kaže da Sarajevo u budućnosti može biti grad u kojem će se umjetnost relativno redovno pojavljivati na ulicama, grad u kojem će biti dočarane slike ulične umjetnosti.

– Moto festivala “Ja volim svoj život” može biti ironičan ali može biti i pozitivan, to znači da imate jedan život i iskoristite svaki dan najbolje što možete, uživajte u kreativnosti, ljepoti, u prekrasnim stvarima koje se dešavaju – poručio je Kurt.

Program je vrlo zahtjevan jer obuhvata različite vidove umjetnosti, teatra, performansa, uličnog teatra, koncerata, različitih muzičkih žanrova – moderna klasična muzika ili underground, rock ili moderne etno varijante, likovni program sa muralima, izložbama, kao i novom idejom da se počne praviti podzemna galerija.

Za Irhada Baručiju, kao i repere umjetničkih imena “Stoposto” i “Blekberiza” koji su također nastupili na večerašnjem otvorenju, Festival je dobra prilika da pokažu svoje umijeće.

– Pjesma “Survivor, eye of the tiger” govori o borbi sa samim sobom, zato sam odlučio da u gradu Sarajevu sa tom pjesmom otvorim Festival jer i ja želim da opstanem ovdje – kazao je Baručija.

Ulaz na sve događaje FUU-a je besplatan, a održavat će se na različitim lokacijama – Veliki park, Tržnica, Ulica Maršala Tita, plato Narodnog pozorišta.

Program koji je trebao biti održan u kompleksu zgrade “Papagajka” premješten je u dvorište OŠ “Musa Ćazim Ćatić”.

Festival ulične umjetnosti trajat će do 9. septembra.

FUU