Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovisana knjiga “Holokaust u zemljama Višegradske grupe”

Holokaust u zemljama Visegradske grupe- komparativni pregled

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu promovirana je knjiga “Holokaust u zemljama Višegradske grupe: komparativni pregled” koja obuhvata najvažnije istraživačke radove koji se bave holokaustom u zemljama Višegradske grupe i bit će korištena kao udžbenik na predmetu Studij genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o knjizi koja je rezultat trogodišnjeg projekta pod nazivom „Studij genocida – pravna i historijska analiza holokausta u zemljama Višegradske grupe“, pokrenutog prošle godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Projekat je pokrenut u saradnji sa Centrom za studije holokausta iz Krakova i Fakultetom političkih nauka Karlovog univerziteta u Pragu, te uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda u Bratislavi.

Priređivači knjige su Jasmin Hasić, direktor fondacije Humanost u akciji, Ehlimana Memišević, viša asistentica na Katedri za historiju prava i komparativno pravo na Pravnom fakultetu, i Hikmet Karčić, viši stručni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka. Tekstove je prevela Selma Gondžetović Puška.

Na promociji, koja je održana sinoć u sali Pravnog fakulteta, naglašeno je da ovo djelo obuhvata najvažnije istraživače i radove koji su se bavili holokaustom u zemljama Višegradske grupe i bit će korišteno kao udžbenik na predmetu Studij genocida na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Studentima i široj javnosti knjiga će biti dostupna u svim bibliotekama u Bosni i Hercegovini i regionu.

Promotori knjige bili su Fikret Karčić, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Elijas Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH te Konstanty Gebert, saradnik Europskog vijeća za vanjske odnose (European Council for Foreign Relations) i dopisnik najveće poljske dnevne novine „Gazeta Wyborcza“, za koju je izvještavao i iz Bosne i Hercegovine tokom rata. Koordinator projekta ispred Pravnog fakulteta je Edin Halapić.

Karčić je ukazao na značaj naučnog izučavanja genocida, za šta je neophodan komparativni pristup te istakao da je ova knjiga izuzetan doprinos tome. Podsjetio je na riječi jednog od najpredanijih istraživača genocida Cristophera Browninga, da su počinioci genocida obični ljudi koje smo poznavali, te da istraživanje treba obuhvatati žrtve, počinioce i promatrače, odnosno one koji genocid nisu spriječili.

Tauber, koji je i autor knjige „Holokaust u Bosni i Hercegovini“, kazao je da bi dodatni kvalitet ovoj knjizi dao osvrt na zločine genocida u Bosni i Hercegovini.

Konstanty Gebert naglasio je da posmatranje genocida nije moralno neutralno, te da riječi „nikad više“ ne znače ništa ako se genocid u različitim dijelovima svijeta stalno događa.

Knjiga „Holokaust u zemljama Višegradske grupe: komparativni pregled“ prema riječima priređivača, predstavlja komparativnu studiju o uzrocima, toku i posljedicama holokausta u zemljama Višegradske grupe, te joj je osnovni cilj izučavanje genocida u historijskoj i komparativnoj perspektivi.

U tom pogledu se nadaju da će na taj način doprinijeti čuvanju od zaborava, te sprečavanju poricanja, kao posljednje faze u izvršenju genocida kojom se, prema riječima Deborah E. Lipstadt, nastoji preoblikovati historija “s ciljem rehabilitacije počinilaca i demoniziranja žrtve”.

Višegradska grupa obuhvata četiri države (Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku), a oformljena je 15. februara 1991. godine na sastanku državnika tadašnjih Čehoslovačke, Mađarske i Poljske u mađarskoj tvrđavi Višegrad.