Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Skoplju predstavljen umjetnički projekat Edine Selesković

ambsadorica_babic

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić obratila se u srijedu, 21. juna 2017. godine zvanicama i prisutnima na ceremoniji predstavljanja umjetničkog projekta – instalacije “Think Freedom – between today & tomorrow” bosanskohercegovačko-američke umjetnice Edine Selesković.

Kulturni događaj je upriličen uz podršku Ambasade BiH u Skoplju i Ambasade SAD u Skoplju u centralnoj pješačkoj ulici u centru grada, kao prvi događaj u okviru poznatog međunarodnog festivala „Skopsko ljeto“, a pred njegovo zvanično otvaranje.

Ambasadorica Babić je tokom obraćanja izrazila zadovoljstvo zbog postavke umjetničkog projekta Edine Selesković u Skoplju, te zadovoljstvo jer će iz Skoplja na daljnji put svijetom krenuti poruke mira i slobode napisane od strane učenika i studenata iz Skoplja, zajedno sa porukama mira i slobode koje su napisane u Sarajevu, odakle je projekat i započeo svoj put 2015. godine, te Banja Luci, Novom Sadu i Ljubljani.

Ambasadorica Babić se organizatorima festivala zahvalila na pozivu koji je Edini Selesković i poznatom bh. slikaru Adinu Hebibu, čija će izložba biti otvorena u petak, upućen za učešće
na ovogodišnjem izdanju festivala, i na taj način omogućeno predstavljanje bh. umjetnosti u Makedoniji.

Ambasadorica se posebno zahvalila direktoru Skopskog ljeta Mirku Stefanoskom na uspješnoj saradnji, kao i na prihvatanju inicijative Ambasade BiH u Skoplju za uspostavljanje saradnje između sarajevskog festivala Baščaršijske noći i Skopskog ljeta, uz podsjećanje da se očekuje i skoro potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Sarajeva i Skoplja.

Prisutnima se nakon ambasadorice Babić prigodno obratila i autorica projekta „Think Freedom“ Edina Selesković.

Ceremoniji predstavljanja umjetničkog projekta prisustvovale su
zvanice i građani Skoplja i BiH. Instalacija, koja se pruža uz glavnu ulicu u gradu Skoplju je sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrene boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata.