U Tomislavgradu upriličena Noć muzeja

tomislavgrad

U organizaciji Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“ i Kulturno informativnog centra (KIC), u Tomislavgradu sinoć je po drugi put priređena Noć muzeja i to na dvije različite kulturne lokacije.

Noć muzeja je započela u Galeriji KIC-a koncertom koju su izveli polaznici Osnovne glazbene škole iz Tomislavgrada nakon čega je predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad svečano otvario izložbe fotografija preminulog livanjskog amaterskog umjetnika Mate Kaića (1885 – 1967).

Izložbom 87 fotografija, ustupljenih za ovu noć od Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica – Livno, predstavljen je Duvnjacima opus rada do sada nepoznatoga fotoamatera.

Po riječima ravnateljice KIC-a Danijele Papić, svojim je hobijem Kaić u to vrijeme zabilježio a time i sačuvao povijesne događaje ovih krajeva, njegove suputnike, iščezle običaje, krajolike i arhitekturu povijesnih hrvatskih gradova.

U drugom dijelu Noći muzeja, priređenom u Franjevačkom muzeju „Fra Jozo Križić“, a koju je otvorio ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić, posjetitelji su mogli vidjeti arheološke nalaze pronađene u ostacima crkve iz 14 stoljeća u Bugojnu.

Kako je za Fenu kazao kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber, na tom lokalitetu od 2015.godine istraživanje provodi arheološki tim Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada, a tijekom tih istraživanja, pronađen je i rijetki arheološki nalaz poput tkanine sa zlatnim nitima- Hrvatski restauratorski zavod potvrdio je kako taj arheološki pronalazak potječe iz visokog hrvatskog plemstva.

– Skupa sa tkaninom na izložbi predstavljena su i zlatna puceta, novčići koji potječu iz Dubrovačke i Mletačke republike te još neki nalazi freski slikarstva koji su od strane naših arheologa Ljube i Krune Oreč istraženi u ostacima crkve u Bugojnu – kazao je Dilber.