Unaprijediti kulturnu saradnje BiH i Srbije

amb BiH u Srbiji 2

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić sastao se danas s ministrom kulture i informisanja Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem.

Povod za sastanak je bilo razmatranje konkretnih prijedloga za unapređenje kulturne saradnje BiH i Srbije koja, sagovornici su bili zajedničkog stava, ima veliki značaj u povezivanju ljudi i produbljivanju prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Kao prvi konkretan korak u intenziviranju kulturne saradnje predložena je organizacija gostovanja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo u Beogradu tokom ove godine. Takav događaj, sagovornici su se složili, otvorio bi vrata za mnoge buduće, slične događaje i gostovanje, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini.

Također, ambasador Mirkić je iskoristio priliku da naglasi kako nivo odnosa i prisnosti dvije zemlje ukazuje i na potrebu otvaranja kulturnog predstavništva BiH u Beogradu.

– Bilo bi od velike važnosti da BiH ima svoj kulturni centar u srcu Beograda, gdje bi naša zemlja mogla predstavljati svoju kulturu i umjetnost, te bi se na taj način dao značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje – saopćeno je iz Kancelarija za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.