Uživajte u savremenim baletima u Narodnom pozorištu Sarajevo

savremeni balet – nps

U petak, 10 . februara 2017. godine u 20 sati, u sklopu Festivala Sarajevska zima 2017. – Silk road art na sceni Narodnog pozorišta bit će izveden performans kompanije Janis Brenner pod nazivom “One you are not a stranger”.

Kompanija Janis Brenner će predstaviti tri djela: Jedan je svjetska premijera ‘Once you are not stranger’, inspiriran posjetom Sarajevu gđe Brenner 2016. godine i sa originalnim muzikom kompozitora Svjetlane Bukvich.

Ova svjetska premijera ukazuje na ideju empatije i “različitosti” u današnjem sve rasutijem svijetu: koliko nam treba da vidimo jedni druge? Video instalaciju je dizajnirala slovenska umjetnica Eva Petrić a scenogarfija je sačinjena od tkanine iz više od 20 zemalja širom svijeta predstavljajući porodičnu istorije i mjesta porijekla američkog plesača.

Pored ove predstave , kompanija će se predstaviti i kroz predstavu ‘Work, Found, Lost, Found’ koja uključuje i baletne igrače ansambla baleta Narodnog pozorišta u posljednjem dijelu, a to su Ana Kuzmanović, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Admir Kalkan i Til Cmanćanin.

Program će se završiti sa svjetskim poznatom predstavom Vocal Suite from Song From the Hill na muziku legendarne Meredith Monk.

Predstavu ”Travelogue” koju Izvodi Modern Dance Theatre Istanbul (MDTist) ,State Opera and Ballet možete pogledati u Narodnom pozorištu Sarajevo, u sklopu Festivala Sarajevska zima 2017. – Silk road, 17. februara 2017. u 20 sati. Koreografiju potpisuje Beyhan Murphy iz Istanbula.

Kroz putovanje savremenog plesa koji se publici nudi na višedimenzionalnom putovanju kako prošlosti i sadašnjosti, kroz istraživanje unutrašnjih i vanjskih svjetova, uz upotrebu savremenih pokreta, književnosti i filma. Kroz sjajnu muziku i pozivajuću koreografiju nudimo vam neponovljivo iskustvo i posebne emocije.