Vatrometom završen 23. Sarajevo Film Festival

vatromet sff3

U petak navečer je zvanično završen 23. Sarajevo Film Festival. Tokom osam dana glavni grad BiH bio je centar kulturnih zbivanja cijelog regiona.

Sarajevo su posjetile hiljade turista, filmskih radnika, glumaca, novinara i slavnih ličnosti.

Gradske ulice proteklih osam dana bile su prepune svih onih koji su se željeli dobro zabaviti u nekom od sarajevskih ugostiteljskih objekata. S druge strane filmoljupci su imali veliki izbor filmova koje su mogli pogledati u okviru programa SFF-a.

Sarajevo Film Festival je završen spektakularnim vatrometom iznad glavnog grada, a odlična zabava se nastavila koncertom Plavog orkestra u Titovoj ulici.

Podsjećamo, najveća nagrada SFF-a, “Srce Sarajeva”, dodijeljena je najboljim rediteljima, glumcima i filmovima, a “Počasno Srce Sarajeva” je otišlo u ruke legendarnog britanskog komičara Johna Cleesa te trostrukog oskarovca, američkog reditelja Olivera Stonea.

Najbolji glumac 23. SFF-a je Serban Pavlu iz filma “Meda ili ne tako sjajna strana stvari” reditelja Emanuelu Parvua kojem je također dodijeljeno “Srce Sarajeva”. Glumica kojoj je uručeno “Srce Sarajeva” je Ornela Kapetani iz filma “Buđenje dana”.

Najboljim igranim filmom proglašen je “Strašna majka” rediteljke Ane Urushadze. “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film dobio je “Grad sunca” reditelja Ratija Onelija. Studentski film koji je osvojio žiri i publiku na ovogodišnjem SFF-u je “Čistoća”, bh. reditelja Nevena Samardžića, a za najbolji kratki film proglašen je “Plavetnilo”, rediteljke Antonete Alamat Kusijanović.

Prema ocjenama publike, najbolji ovogodišnji igrani film je “Žaba” , bh. reditelja Elmira Jukića, a Stoneov “Intervju s Putinom” je najbolji dokumentarni film.