Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras zatvaranje festivala “Ljetne večeri Studio Teatra”

LJETNE VECERI IV-1-15

U okviru treće i četvrte večeri festivala “Ljetne večeri Studio Teatra” zenička publika imala je priliku gledati predstave „Ludilo udvoje“, rumunsko-francuskog pisca Eugena Ionesca, u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Mušija i Mirza Bajramović, odnosno predstavu “Derviš i smrt”, nastalu po romanu Meše Selimovića u režiji Lilija Lilijane Ivanović.

U predstavi igraju Daniel Kovačević i Nusmir Muharemović. “Ludilo udvoje” rađena je u produkciji JU Kulturno-sportski centar Kakanj, a govori o otuđenosti modernog čovjeka, usamljenosti, odsustvu istinskih plemenitih emocija i ratu kao besmislu i farsi najvećih razmjera.

Vrijedno je spomenuti da je predstava “Derviš i smrt” druga predstava na ovogodišnjem festivalu kojom se “Studio Teatar” predstavio zeničkoj publici.

Nakon četiri i više nego posjećene večeri festivala, večeras na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda igra višestruko nagrađivana monodrama “Rod i dom” rađena po motivima romana Safeta Sijarića uz dramatizaciju Hasana Džafića.

Režiju je potpisao Vlado Kerošević. Priču o ljubavi, prkosu i pravednosti kroz desetak likova sam na ogoljenoj sceni donosi glumac Irfan Kasumović.