Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Velika Bijela Kuća” osvojio prvu nagradu na Dubrovnik Film Festivalu 2018

dubrovnik festival

Dokumentarni film ‘Velika Bijela Kuća’ mreže mladih liječenih od raka ‘MladiCe’ osvojio je Grand Prix nagradu i tako postao najbolji film ‘Dubrovnik Film Festivala 2018’ (DUFF).

‘MladiCe’ čine mladi ljudi koji su u djetinjstvu pobijedili rak, a djeluju u okviru Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.

Film je u cjelosti autorski rad članova MladiCa, urađen volonterski i s velikim entuzijazmom. Oni su na taj način željeli pokazati da se neprestano moraju tražiti novi načini da mladi javno govore o problemima, ali ukazuje i na mogućnosti za rješavanje tih problema.

– ‘Velika Bijela Kuća’ je način da se pokaže da snovi mogu biti ostvareni. Prema riječima Stručnog žirija DUFF-a, taj film je ‘Ozbiljna priča o osjetljivoj temi. Priča o ljubavi i podršci’ – navode iz Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.

Snimatelj je bio Mirza Ajnadžić, a mentor Zoka Ćatić iz Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju.

Sedmi Dubrovnik Film Festival održan je od 18. do 21. oktobra. U selekciju takmičarskog programa ove godine pristiglo je 320 filmova djece i mladih iz desetak mediteranskih država. Selekcijski žiri odabrao je sedamdesetak, u dvije dobne kategorije (do petnaest te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri po godinama autora odvojene kategorije, za animirani, igrani i dokumentarni film dok je otvorena kategorija zajednička za obje kategorije.

Tokom četiri dana glavnog programa festivala u Dubrovniku okupilo se 150 djece, mladih, njihovih mentora i profesora koji su kroz film progovorili o okruženju u kojem žive, svojim problemima, ali i lijepim stvarima koje ih nadahnjuju.

Osnovna ideja je da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih država (dobna granica je 20 godina) mora omogućiti, unaprijediti i poticati filmsko stvaralaštvo kod mladih.

Dubrovnik svake godine, u vrijeme Festivala, ugosti veliki broj djece iz različitih država i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa pa i načina života ali uvijek spremnu da kroz filmski medij pokažu važnost svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe.