Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Za šta biste dali svoj život?” najbolja predstava Pozorišnih igara BiH

‘Za šta biste dali svoj život

Predstava “Za šta biste dali svoj život” Harisa Pašovića i ansambla predstave u režiji Harisa Pašovića i izvedbi East West Centra iz Sarajeva, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Pozorišta Promena iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta iz Novog Sada odlukom stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu 36.Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Darku Cvijetiću za režiju predstave “Bunar” Radmile Smiljanić u izvedbi Pozorišta Prijedor iz Prijedora.

Aleksandar Ristanović dobio je nagradu za najboljeg mladog glumca za ulogu Lefterisa u predstavi “Mlijeko” Vasilisa Kacikonurisa u režiji Slobodana Perišića i izvedbi Studentskog pozorišta iz Banje Luke.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su: glumačkom ansamblu predstave “Za šta biste dali svoj život?” , Zlati Kogelnik za ulogu majke u predstavi “Bunar” Radmile Smiljanić u režiji Darka Cvijetića i izvedbi Pozorišta Prijedor iz Prijedora, Albanu Ukaju za ulogu Wolanda u predstavi “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova u režiji Aleša Kurta i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva, Davoru Goluboviću za ulogu Bokija Aleksića u predstavi “Mirna Bosna” Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog i izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i Midhatu Kušljugiću za ulogu Vojceka u predstavi “Vojcek” Georga Bihnera u režiji Ivana Funka i izvedbi Narodnog pozorišta iz Tuzle.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Marku Zoranoviću za muziku u predstavi “Mlijeko” Vasilisa Kacikonurisa u režiji Slobodana Perišića i izvedbi Studentskog pozorišta iz Banje Luke

Adisa Vatreš Selimović dobila je nagradu za najbolju kostimografiju za kostim u predstavi “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova u režiji Aleša Kurta i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Vladimiru Vanji Vlačini za scenografiju u predstavi “Bunar” Radmile Smiljanić u režiji Darka Cvijetića i izvedbi Pozorišta Prijedor iz Prijedora

Nagrada za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Emini Omerović za dramaturgiju u predstavi “Moja fabrika” Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.
O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Emina Muftić (predsjednica) i Marko Misirača i Nedžad Ibrahimović.

Žiri je odgledao sedam predstava po izboru selektora Almira Bašovića.

Žiri publike odlučio je da je najbolja predstava ovogodišnjih Pozorišnih igara “Mlijeko” Vasilisa Kacikonurisa u režiji Slobodana Perišića i izvedbi Studentskog pozorišta iz Banje Luke.

Dodjelom nagrada u Jajcu su večeras završene ovogodišnje Pozorišne igre Bosne i Hercegovine. A organizatori već misle kako pripremiti iduće i sačuvati značaj ovog najstarijeg teatarskog festivala u BiH.