Završen četvrti Festival glumca BiH u Konjicu

festival glumca333

Četvrti Festival glumca BiH u Konjicu, svečano je zatvoren u četvrtak navečer, dodjelom nagrada najboljoj glumici i glumcu.

Direktor tog festivala Benjamin Mušinović kazao je u svom obraćanju prisutnima kako je to jedini festival u Bosni i Hercegovini koji posebnu pažnju i poštovanje posvećuje najznačajnijim akterima teatarskog čina, glumcima i glumicama.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Tatjani Šojić, a nagrada za najboljeg glumca Aleksandru Seksanu.

Šojić je u izjavi za Fenu kazala kako je izuzetno sretna i zahvalna, posebno zbog velikog broja gledaoca koji su prisustvovali u Konjicu.

– Džabe nama glumcima sav naš rad i posao ako nije prisutan gledaoc, jer gluma kao izvođačka umjetnost ustvari ne postoji ako prilikom tog javnog izvođenja nema ko to da posmatra. Stoga, nagrada publike za najbolju glumicu ovog festivala znači mi stvarno izuzetno mnogo. Za mene je ovo jedno prelijepo iskustvo i nadam se da ću ponovo imati prilike igrati pred ovako jednom prekrasnom i božanstvenom publikom – kazala je Šojić.

Aleksandar Seksan, dobitnik nagrade za najboljeg glumca istaknuo je kako oni (glumci) do sada nisu imali u BiH ovakav festival koji je posvećen isključivo glumcima.

– Za nas glumce je veliko slavlje, kada postoji jedna ovakva manifestacija koja je posvećena isključivo glumcima i glumicama, jer na taj način imamo priliku da pokažemo ljudima ono što radimo. Nagrade su tu nešto što može biti, ali i ne mora, potvrda rada čovjeka, no to nije nužan faktor. Prije svega sretan sam što je kolegica dobila nagradu jer glumice, na žalost, generalno imaju manje šanse ‘na ovoj muškoj planeti’ – kazao je Seksan izražavajući zahvalnost konjičkoj publici i čestitajući organizatorima na realizaciji i organizaciji jednog ovakvog festivala.

Jasmina Kordak, portparolka kompanije Bosnalijek, koja je generalni sponzor tog festivala, kazala je u izjavi za Fenu kako je njihova kompanija već treću godinu za redom generalni sponzor ovog festivala.

– Mi smo vrlo ponosni što imamo mogućnost sponzorisati jedan ovakav festival jer u skladu sa našom misijom unaprjeđenja kvaliteta života i zdravlja, upravo je kultura ono što nas čini zdravim i upotpunjuje nam život – kazala je Kordak.

Dodala je kako se nada da će ovaj događaj prerasti u još veći festival.