Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon što je odobren izvoz: Mlijeko iz četiri bh. mljekare uskoro na tržištu EU

mlijeko krave

Nakon što je Bosni i Hercegovini odobren izvoz mlijeka u zemlje članice Evropske unije (EU), iz Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, ali sami i bh. mljekari, poručuju da je potrebno da vlasti snažnijim poticajima podrže domaće mljekare kako bi povećali proizvodnju i postali konkurentni na tržištu EU-a. Napominju kako bi se snažnijim poticajima narednih godina u sektoru poljoprivrede moglo otvoriti na hiljade novih radnih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos slaboj podršci koju dobijaju od države u oblasti poticaja proizvodnje, mljekari nisu sjedili skrštenih ruku, i najavljuju da će se mlijeko iz bh. mljekara uskoro početi izvoziti na tržište EU-a. Istovremeno, BiH će i dalje nastaviti da uvozi mlijeko i mliječne porizvode.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, kazao je “da je važno da je BiH odobren izvoz mlijeka u zemlje članice EU-a, te što je riješen izvoz mlijeka za Tursku i Rusiju”.

“To je značajno za državu BiH i najbolji je dokaz da u ovoj zemlji proizvodimo vrlo kvalitetne mliječne proizvode. Uprkos ovoj odluci o mogućnosti izvoza u EU i dalje će se mlijeko u našoj zemlji više uvoziti nego izvoziti”, mišljenja je Nikšić, koji napominje da je vrlo važno da se poveća domaća proizvodnja mlijeka.

Država mora podržati mljekare

Naglasio je da je potrebno da vlasti u BiH snažnije podrške mljekare i sve poljoprivrednike kako bi se poboljšali uslovi za rad, a time i povećala proizvodnja.

“Poticaji u BiH su oko 1,1 posto od bruto domaćeg proizvoda (BDP) u poljoprivredi, dok su u Evropi oko 50 posto. To dovoljno govori koliko se podržavaju mljekari i poljoprivreda u BiH. Ipak, dobro je što možemo izvoziti. Mislim da će se u narednom periodu to najviše osjetiti kod povećanog izvoza u Hrvatsku”, rekao je Nikšić.

Smatra da je, osim poticaja države, od ključnog značaja i da građani BiH mnogo više počnu kupovati domaće proizvode nego što je to bila praksa do sada.

Prozvođači i preređivači mlijeka već duže vrijeme upozoravaju predstavnike svih nivoa vlasti u BiH da je krajnje vrijeme da počnu tražiti sistemska i trajna rješenja kako bi se spasila domaća mljekarska industrija od propadanja.

Direktor mljekare Milkos Adin Fakić je istakao da je odluka o odobrenju izvoza mlijeka u zemlje članice EU-a vrlo važna za farmere, kao i za velike bh. mljekare.

Mogućnost novih investicija u poljoprivredi

“Ovo je vrlo značajna odluka koja nas je pomalo i iznenadila. Ta odluka je potvrdila kvalitet mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH koji odgovaraju legislativi EU-a. Ova odluka je značajna i za primarne farmere kojih ima oko 15.000. Sada imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode bez straha da ih neko neće kupiti”, rekao je Fakić.

Napomenuo je kako poticajna sredstva bh. vlasti za mljekare u narednom periodu trebaju biti razvojnog karaktera.

“Odlukom o odobrenju izvoza se povećava prostor za investicije u poljoprivredi. Isto tako, mljekare u BiH mogu povećati svoje kapacitete, pa i izvoz u EU. Domaća proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u svome obimu zadovoljava domaću potražnju do 80 posto”, kazao je Fakić.

Naglasio je kako zasad samo četiri mljekare u BiH zadovoljavaju standarde za izvoz mlijeka u zemlje EU-a.

“Mi smo već razgovarali sa potencijalnim kupcima van BiH kako bi izvozili svoje proizvode”, naglasio je Fakić.

Za oko dva mjeseca četiri bosanskohercegovačke mljekare (Mljekara Meggle Bihać, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Milkos Sarajevo i Mljekara Livno Livno) bi trebale početi izvoziti mlijeko u zemlje EU-a.

Iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine su pozdravili odluku o davanju odobrenja za izvoz mlijeka iz BiH u Evropsku uniju iz mljekara koje su ispunile neophodne uslove za izvoz.

“Ispunjenje uslova za izvoz je i jedan od najviših prioriteta od strateškog značaja za bh. privredu, na šta je Komora već duži period ukazivala i predlagala određene mjere”, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Poticaj povećanju proizvodnje mlijeka

Podsjetili su da je industrija mlijeka u BiH jedna od najkonkurentnijih i najbolje uređenih grana agroindustrije, čiji je izvoz dominirao ukupnim izvozom prehrambenih proizvoda na tržište Republike Hrvatske, prije njenog pristupanja EU-u.

“Proširenje potencijalnog izvoznog tržišta omogućilo bi znatno povećanje proizvodnje mlijeka, razvoja novih proizvoda, povećanje zaposlenosti i izvoza, smanjenje uvoza i deficita. Pored izravnih efekata na razvoj industrije mlijeka, posredno bi se povećanjem stočnog fonda potaknuo i razvoj drugih pratećih grana, poput industrije stočne hrane za ishranu stoke, građevinarstva za izgradnju novih kapaciteta, prijevoza za povećane isporuke sirovina i gotovih proizvoda”, ocijenjeno je iz Komore.

Prema statističkim podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom prvih pet mjeseci 2015. godine u BiH je uvezeno 17.720.227 kilogama mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 51.118.259 KM.

U istom periodu iz BiH je izvezeno 20.576.148 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 25.129.644 KM.

Prema istom izvoru, u Bosnu i Hercegovinu je za 11 mjeseci 2014. godine uvezeno 42.158.701,40 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 124.156.135,13 KM.

U istom periodu izvezeno je 52.808.609,97 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 58.836.398,73 KM.