Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UPFBiH predstavilo dokument “Šta poslodavci očekuju od Vlasti?”

doizb

Udruženja poslodavaca Federacije (UPF) BiH predstavilo je danas u Sarajevu dokument “Šta poslodavci očekuju od Vlasti'” u kojem od političkih stranaka koje će učestvovati na predstojećim Općim izborima traže da podrže zahtjeve poslodavaca radi postizanja boljeg poslovnog ambijenta.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je da je cilj predloženih rješenja rasterećenje privrede, unapređenje poslovnog ambijenta koji će omogućiti stabilno poslovanje članica UPFBiH, povećanje zaposlenosti, suzbijanje sive ekonomije, pojednostavljivanje administrativnih procedura, ravnopravan tretman privatnog sektora u odnosu na javni, jačanje socijalnog dijaloga te intenziviranje rada s Vladom FBiH radi postizanja adekvatnog poslovnog ambijenta.

Dokument koji je danas predstavljen bit će dostavljen svim političkim strankama koje će učestvovati na predstojećim izborima, uz zahtjev da podrže prijedloge Udruženja.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević izjavio je da Udruženje od političkih stranaka očekuje odgovor prije završetka predizborne kampanje.

– Od njihovog odgovora na naše prijedloge građani će moći zaključiti kakav stav imaju prema rješavanju ekonomskih problema i podizanju životnog standarda građana – istakao je Pandurević.

Poslodavci od zakonodavne i izvršne vlasti traže usvajanje ponuđenih rješenja koja se, između ostalog, ogledaju u: pomjeranju roka plaćanja PDV-a na zadnji dan u mjesecu za predhodni mjesec, plaćanju PDV-a po naplati fakturi za obrtnike i mala poduzeća, smanjenju parafiskalnih nameta, sprječavanju uvođenja novih nameta, te usvajanju dva seta zakona.