Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

15 pravila koja će Bošnjacima i ostalima pomoći razumjeti politička dešavanja u RS

Braćo Bošnjaci ako politiku i političare provučete kroz ova pravila, vaše razumijevanje politike u Republici Srpskoj postaće racionalno i vaše razočarenje će biti znatno manje

Imajući u vidu svakodnevne reakcije Bošnjaka, čitaj razočarenje, u pojedine političare u Republici Srpskoj odlučio sam da napišem upustvo za njihovo lakše razumijevanje politike i političara ovog entiteta. Naravno, ovo upustvo se bavi samo bazičnim stvarima, a to će biti sasvim dovoljno da razumije sve ostale nijenase crveno, bijelo, plave politike.

Pravilo broj 1. Ako je neko za Bosnu i Hercegovinu, ne znači da je protiv Republike Srpske.

Pravilo broj 2. Ako je neko protiv Dodika, to ne znači da je za ukidanje Republike Srpske.

Pravilo broj 3. Ako je neko protiv Dodika, to ne znači da je za Bosnu i Hercegovinu bez entiteta.

Pravilo broj 4. U Republici Srpskoj živi 81,5% Srba, 14% Bošnjaka, 2,4% Hrvata i 2,1% Ostalih i da bi pobjedili na izborima morate osvojiti što je više moguće glasova Srba.

Pravilo broj 5. Ako političar želi da Srbi glasaju za njega mora govoriti da je Sud u Hagu pristrasan, da su presude politički motivisane, da se u Srebrenici desio veliki zločin, ali ne i genocid i da je Republika Srpska stvorena u miru, a odbranjena u ratu.

Pravilo broj 6. Ako političar želi da Srbi glasaju za njega mora govoriti da su četnici antifašisti, koji se nisu baš najbolje snašli tokom Drugo svjetskog rata.

Pravilo broj 7. Ako političar želi da Srbi glasaju za njega mora se slikati sa srpskom zastavom, dizati tri prsta i javno se krstiti.

Pravilo broj 8. Ako političar želi da Srbi glasaju za njega mora se pojaviti na komemoracijam srpskim žrtvama, proslavi Svetog Save, crkvi i ostalim manifestacijama koje su važne Srbima.

Pravilo broj 9. Ako političar želi da osvojite glasove Srba mora biti Srbin barem kao Milorad Dodik.

Pravilo broj 10. Za Bursaća i Puhala ne bi glasalo 100 Srba u Republici Srpskoj, kao ni mnogi Bošnjaci i Hrvati.

Pravilo broj 11. Što je političar iz Republike Srpske više simpatičan Bošnjacima u Federaciji BiH, to je manja vjerovatnoća da će za njega glasati Srbi u Republici Srpskoj.

Pravilo broj 12. Ako Bošnjaci žele da pomognu nekom srpskom političaru da dođe na vlast u Republici Srpskoj trebaju ga što više kritikovati, pljuvati i omalovažavati, jer to je poruka Srbima da je dobar.

Pravilo broj 13. Ako Bošnjaci žele da oslabe nekog političara iz Republike Srpske trebaju da ga što više hvale, da mu što više aplaudiraju i istuču šta je uradio dobro za Bosnu i Hercegovinu.

Pravilo broj 14. Ako je neko Srbin, ne znači da je četnik.

Pravilo broj 15. Ako nekog srpskog političara Bošnjaci nazovu četnikom, to je za Srbe u Repubici Srpskoj kompliment.

Braćo Bošnjaci ako politiku i političare provučete kroz ova pravila, vaše razumijevanje politike u Republici Srpskoj postaće racionalno i vaše razočarenje će biti znatno manje.

U zdravlje.