Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Franjo Šarčević

As iz rukava zvani vjeronauk

Iako Naša stranka i njezini koalicijski partneri nemaju namjeru ukidati vjeronauku u školama, a pogotovo ne ugrožavati vjerske slobode, Stranka demokratske akcije putem pojedinih zastupnika i medija imputira im takve namjere s ciljem demonizacije i zastrašivanja

Svaki put kad se Stranka demokratske akcije nađe u situaciji da ne bude glavni nosilac vlasti ili – je li se ovo ikada desilo? – da ne bude u vlasti uopće, njezini članovi, zastupnici, medijski pokrovitelji i pojedini predstavnici religijskih struktura pokreću kampanju diskvalifikacije političkih protivnika koja se može sažeti u jednu riječ – paranoja. Ti politički protivnici, ti strašni i mrski ljudi koji prijete da SDA ne bude na vlasti, optužuju se prije svega za ugrožavanje bošnjačkog nacionalnog i vjerskog identiteta, glavne akvizicije SDA, koja je preuzela gotovo sav simbolički kapital nacionalno-vjerskog među Bošnjacima.

A jedan od glavnih elemenata tog identiteta svakako je, kažu, vjeronauka. Sjetimo se 2011. godine, kada je tadašnji ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić donio odluku po kojoj se ocjena iz vjeronauka, kao izbornog predmeta u školama, neće ubrajati u konačni prosjek ocjena. Ne, dakle, da se ukida vjeronauk, da ga se izbacuje iz škola (nastranu osobni stav autora ovog teksta koji ne bi imao problem ni sa time), nego samo da ne ulazi u konačni prosjek, radi ravnopravnijeg odnosa među učenicima s obzirom da ga neki pohađaju, a neki ne.

Nadigla se kuka i motika, tadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić žestoko mu je zaprijetio, govoreći: „Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu. Te državne škole su naše škole. Mi plaćamo porez. Nije to tvoja, ministre, privatna babovina, nisi to donio niotkud nego je to naše – i ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako budete dirali u vjeronauku, imaćete sarajevsko ljeto na ulicama Sarajeva.“

Navodio je Cerić još da je to samo prvi korak, da će nakon toga ići ukidanje medrese pa džamije. Sve paranoja na paranoju. I nakon što je sve prošlo, tadašnji šef kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković izjavljuje kako je Suljagić „samoinicijativno želio ukinuti vjeronauku“, a Bakir Izetbegović isticao suprotstavljanje SDA pokušajima ukidanja vjeronauke.

Suljagić je tada u dijelu sarajevskih medija demoniziran kao neprijatelj djece i vjere, a ujedinio je nakratko predstavnike muslimanske i katoličke vjerske zajednice u Sarajevu, koji su u zajedničkom priopćenju zatražili od ministra da opozove svoju odluku. Znamo kako se na kraju sve završilo: moć političke religije je pobijedila.

Danas, kad se SDA našla pred mogućnošću da ne bude dio vlasti u Kantonu Sarajevo, iz njezinih medija pokrenula se priča o prvenstveno Našoj stranci (NS) koja tobože ugrožava nacionalni identitet, koja želi da poništi „političke i kulturološke efekte demografske dominacije bošnjačke većine u Sarajevu“ (ova demonstracija nacionalističke moći i ponosa etničkom čištoćom kao da je prepisana od Dodika!), koja ukida vjeronauku i tome slično.

Polovinom oktobra predsjednik NS-a Peđa Kojović je u intervjuu za portal Source.ba odgovarao na prozivke i učitavanja sadržana u jednom takvom tekstu, među kojima i o navodnom planu NS-a da ukine vjerounauku, nasmijavši se i kazavši da „postoje neki mediji koji su neizmjerna zabava, u smislu da vam imputiraju određene namjere ili misli ili poteze…“.

Naša stranka ne planira dakle ukidati vjeronauku i to znaju i SDA i njezini mediji. Ne mogu ulaziti u osobne stavove ili motive bilo koga, niti u to kako netko razumijeva sekularnu državu, no pretpostavljam da su prije svega svjesni da je takvo što nemoguće i da bi značilo i rizik za vlastiti život. Cilj SDA-ovih struktura je zastrašivati ljude, etnički druge im predstavljati kao opasnost izvana, a unutaretnički drukčije kao izdajnike i opasnost iznutra, kako bi oni koji zastrašuju – predstavljajući se istodobno kao zastupnici i zaštitnici identiteta – osigurali sebi više moći i kontrole u društvu.

Da Naša stranka ne planira ukidati vjeronauku, da se time neće baviti, može se uvjeriti svatko tko – poput autora ovog teksta – konsultira bilo koji izvor iz NS-a. No da SDA nastavlja inzistirati na borbi protiv zavjera koje ne postoje potvrdio je i poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH Salmir Kaplan, gostujući 22. novembra 2018. u emisiji Zabranjeni forum na Nova BH. Kaplan je tokom rasprave s Mirsadom Čamdžićem iz NS-a imputirao toj stranci „ukidanje vjeronauke“, govoreći kako SDA ne želi s njima ukidati vjeronauku i tako dalje.

Dokle će vjeronauk biti dio „odbrambenog rata“ koji SDA tobože vodi za svoju verziju bošnjačkog identiteta i šta će im sljedeće pasti na pamet kako bi opoziciju demonizirali i predstavili kao neprijatelje naroda i vjere, ostaje nam da vidimo.

U svakom slučaju, ne treba ih podcjenjivati. Vješti makijavelisti poput njih ne biraju sredstva da postignu svoj cilj; njihov cilj je prije svega vlast, a tek onda reforma društva u pravcu daljnjeg nazatka. Najgore je što bi najveće žrtve SDA-ovih zastraživanja i borbi za „efekte demografske dominacije“ mogla biti djeca, kojima bi se uskratila prijeko potrebna kurikularna reforma s kojom bi postali u budućnosti konkurentniji na svjetskom tržištu ideja i rada.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“