Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Čudotvorni Kordić

U kritici Bradare najglasnija je bila ekipa Željka Komšića i svi do jednog su u toj kritici spomenuli doček Kordića u Busovači

Ovo je fotografija koja je nastala 22. juna 2014. godine u Busovači, kada je HDZ BiH organizovao doček svog ratnog zločinca Darija Kordića. Tom prilikom Kordić je kazao: „Nađite zajednički jezik, napravite jedinstvene izborne liste jer u pitanju je sudbinsko vrijeme za ovdašnje Hrvate”, a potom dodao „Ne tražimo ništa što nam ne pripada, mi nismo i nećemo biti podstanari, mi smo stoljetni stanari na ovim prostorima u BiH i to hoćemo i ostati. A za to nam treba više sloge i zajedništva“.

Susret visokih funkcionera HDZ BiH sa „Božijim čovjekom“ Kordićem pokazao je svu veličanstvenost, blagodet i veličinu hrišćanske vjere, ljubavi i trpnje. Devet godina kasnije Borjana Krišto je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Lidija Bradara je predsjednica Federacije BiH, Dragan Čović je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a Marinko Čavara zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

DeFormacija pamćenja

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao je 28. februara Lidiju Bradaru za novu predsjednicu tog entiteta, a za dopredsjednika iz reda Srba Igora Stojanovića kao kandidata SDP BiH te bošnjačkog dopredsjednika Refika Lenda iz SDA. Za njihov izbor glasalo je 58 od 98 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom, čime je potvrđeno postojanje nove vladajuće većine u Federaciji iz koje je isključena SDA zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića.

U kritici Bradare najglasnija je bila ekipa Željka Komšića i svi do jednog su u toj kritici spomenuli doček Kordića u Busovači.

Zastupnik Demokratske fronte Sanel Kajan je kao jedan od razloga naveo: “Upravo je ona u junu 2014. godine s osmijehom i sva ushićena, uz stranačkog šefa Dragana Čovića i još neke kolege iz HDZ-a, priredila svečani doček u Busovači, presuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, koji je nakon 17 godina izašao iz zatvora u Austriji. Dario Kordić osuđen je pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvora, zbog zločina nad bošnjačkim civilima u Ahmićima.” Poslanik u Parlamentu BiH Zlatan Begić je kazao: “Deblokiranje procesa” za njih znači beskrajno udovoljavanje nosiocima velikodržavnih politika, neizmjernu snishodljivost i samoponižavanje zbog par fotelja i sl. Da Kordić sutra izlazi, bilo bi i trojkaša po fotografijama. Bravo za “invalidne strukture”. Oglasio se i Muhamed Fazlagić sa prigodnim tvitom.

Dobro, Puhalo, pa šta je ovdje čudo o kojem pričaš?

Pa čudo je selektivna amnezija od koje pate članovi Demokratske fronte i ljubitelji Željka Komšića. Sva trojica članova te stranke zaboravili su da su 2014. godine u Bosni i Hercegovini održani „veliki“ izbori i da je prvobitno Vijeće ministara BiH bilo sastavljeno od članova SDA, SDS-a, PDP-a, NDP-a i DF-a.

Demokratska fronta je tada imala jednog ministra (Slavko Matanović) i jednog zamjenika ministra (Emira Suljagića). Oni su kasnije smijenjeni, zajedničkom inicijativom SDA i HDZ BiH.

Elem, kao što vidimo, par mjeseci nakon busovačkog dočeka preobraćenog zločinca Darija Kordića Demokratskoj fronti nije smetala koalicija sa HDZ BiH, da bi devet godina kasnije to bila jedna od osnovnih zamjerki za izbor Lidije Bradare.
Preobratila se i Demokratska fronta.

Vrijeme je čuda!