Srđan Puhalo

Deset zaključaka do sada najposebnije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Naš kolumnist Srđan Puhalo iz svog ugla napisao je deset zaključaka “do sada najposebnije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske”

1. Narodna skupština RS, u prisustvu ruskog ambasadora, usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske. Pošto je naša uloga u svijetu potpuno nebitna, možemo zaključivati šta god želimo, bez bilo kakvih posljedica po nas i svijet generalno.

2. Sasvim je jasno da bi Republika Srpska izgubila svaki rat, a Srbija ima svojih problemima, onda Republici Srpskoj jedino preostaje da bude posvećena očuvanju mira u BiH i regionu. Ona podržava sve incijative od „Otvorenog Balkana“, preko „Berlinske inicijative“ do „Evropskih integracija“ i učešća na Evroviziji, jer kada sve to podržavaš onda u stvari ne podržavaš ništa.

3. Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje slova Dejtonskog sporazuma, duh Dejtona ne prihvata. Takođe je i za integraciju BiH i RS u EU, uz puno poštovanje interesa Ruske Federacije.

4. Narodna skupština RS konstatuje da se agresija Ruske Federacije na Ukrajinu zvanično zove sukob, a međunarodni sukobi su u nadležnosti Predsjedništva BiH. Pošto se radi o sukobu, a ne agresiji na jednu suveren zemlju, Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

5. Vođenje vanjske politike BiH, ako je uopšte imamo, je u nadležnosti Predsjedništva BiH. Samo odluke sa kojima se složi Dodik mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim ignorišemo postojanje Komšića, Džaferovića i Turkovićeve.

6. Narodna skupština RS traži od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv svega za šta se zalažu Bošnjaci pa i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Pošto se radi o sukobu Srbi moraju da zastupaju neutralan stav što praktično znači da su na strani Rusije. Interesi Rusije su interesi i Republike Srpske.

7. Narodna skupština RS smatra da je za predstojeće izbore vaoma važno da imamo međuetničke tenzije i animozitete, a misija ALTEA je potrebna da slučajno ne preigramo i započnemo novi rat koji bi sigurno izgubili.

8. Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da preduzme sve mjere kako bi obezbijedila svim građanima Republike Srpske dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata, električne energije i 100 KM, barem do izbora, a poslije izbora nek se svako snalazi kako zna i umije.

9. Narodna skupština konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10. 12. 2021, odlaže za šest mjeseci jer su SAD, zemlje EU i NATO ovih dana mnogo nervozni, i nije pametno da se sada sa tim zajebavamo.

10. Ovi zaključci, kao i mnogi drugi, stupaju na snagu malo sutra, od dana donošenja.