Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Odgovor šupcima sa Alternativne televizije

Naravno, ja ću se uvijek rado odazivati na njene pozive, jer valja te mlade novinare i patriote isčupati iz ralja nacionalizma i izvesti na pravi put

Šupak- onaj koji je pokvaren, onaj koji nije čvrst (u stajalištima); pizda.

Poziv

Sve je počelo pozivom novinara Marina Marinkovića, gostujem u njegovoj emisiji 1 na 1, koja se prikazuje na Alternativnoj televiziji. Naravno da sam pristao da učestvujem u emisiji, jer je Alternativna televizija poznata po tome da na njoj ne mogu gostovati oni koji kritikuju Milorada Dodika, SNSD-a i koji se ne slažu sa njihovim stavovima. Što je Marinković mene pozvao ne znam, ali to nije ni važno. Brzo smo se dogovorili oko termina i mjesta snimanja, a četri i po sata ranije dobio sam i teme o kojima ćemo razgovarati. U ponedjeljak smo snimili emisiju, bez bilo kakvih problema, da bi se ona emitovala u četvrtak u 22 i 30 časova.
Sve u svemu bio sam zadovoljan svojim nastupom u emisiji, a da je moglo bolje, moglo je.

Centralne vijesti

Ali ne lezi vraže, u petak naveče poslaše mi link sa portala Alternativne televizije a tamo imaš šta vidjeti. U Centralnim vijestima ove televizije je gostovao Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, koji mi je poručio.

Krenem da gledam prilog jer nisam siguran koji dio, od 45 minuta emisije, sraman i zbog čega me direktor Kojić kudi.

Elem, sve je počelo konstatacijom voditeljice Dnevnika „da se stiče utisak da se pokušavaju minimizirati brojevi žrtava s jedne strane dok se uvećavaju brojevi sa druge strane. Ima onih koji licitiraju tim brojevima, Srđan Puhalo, recimo, je u ATV-ovom, 1 na 1, sinoć iznio nekakve brojke, kaže da je srpskih civila, u proteklom ratu, stradalo svega nekoliko hiljada, dok je bošnjačkih to bilo 30 000. Da li su te brojke tačne?“

Znači zbog toga je moj nastup okvalifikovan od strane Aleternativne televizije kao sraman.
To je bio povod da se Kojić „junački“ obračuna sa mojom nekompetentnošću.
Elem, sad se tu javlja više problema.

Prvi problem je što voditeljka nije tačno citirala ono što sam rekao u emisiji 1 na 1, a rekao sam „Da i vi znate da je na teritoriji Republike Srpske od 92 do 95 godine ubijeno oko 30 000 bošnjačkih i hrvatskih civila, da li znate?“, a onda sam dodao „Znate li koliko je civila Srba stradalo u BiH? 9 000“

Šta je ovdje skandalozno Alternativna televizijo i Milorade Kojiću?

Ako odete na sajt Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, čiji je direktor Kojić, i nađete publikaciju „Žrtve odbrambeno- otadžbinskog rata“ vidjećete da je broj srpskih civila stradalih u poslednjem ratu u BiH 8 994 ili kao što rekoh u emisiji 9 000.
Znači za Srbe nisam slagao.

Sada se vraćamo broju stradalih Bošnjaka i Hrvata na teritoriji Republike Srpske.
Ovdje ne možemo koristiti podatke Kojićevih stručnjaka jer oni se ne bave stradanjima Bošnjaka i Hrvata na teritoriji Republike Srpske, pozvaćemo se na istraživanje Mirsada Tokače i njegovu publikaciju „Bosanska knjiga mrtvih“ jer je jedini on u Bosni i Hercegovini pokušao da popiše sve mrtve Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale.

Elem, prema istraživanju Tokače u opštinama koje se danas nalaze u Republici Srpskoj ubijeno je 25 307 bosanskih i hrvatskih civila, dodamo li tome i opštine koje su se za vrijeme rata nalazile pod kontrolom vlasti Republike Srpske (Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Kupres i Krupa na Uni, Vogošća, Ilijaš, Ilidža, Mostar …) taj broj se penje na oko 30 000.

Dodamo li tome bošnjačke i hrvatske civile koji su stradali od granata i metaka Vojske Republike Srpske, na teritoriji pod kontrolom Armije BiH, onda je ta cifra još veća.
Znači i ovo je tačno.

Ako je Informativna redakcija Alternativne televizije imala problem sa brojevima koje sam izrekao u emisiji, 1 na 1, bilo bi sasvim normalno da me pozvala u Dnevnik, da joj sve ovo objasnim natenane i pokažem broj bošnjačkih i hrvatskih žrtava po opštinama.

Epilog

Po ko zna koji put Alternativna televizija se pokazala neprofesionalna i pristrasna. Naravno, ja ću se uvijek rado odazivati na njene pozive, jer valja te mlade novinare i patriote isčupati iz ralja nacionalizma i izvesti na pravi put.
Mogao bi i Kojić sa svojim stručnjacima da im se pridruži.
Uzgred, dragi novinari Alternativne televizije, prilikom gostovanja kod vas direktor Kojić je kazao da je u i oko Srebrenica stradalo „preko 2 650„ Srba, a vi samo dan poslije prenosite informaciju SRNE „Počelo obilježavanje 29 godina od zločina nad Srbima u srednjem Podrinju“ u kojem se govori o 3.267 stradalih Srba.

To je skandalozno i šupački.