Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Pričamo o EU, NATO-u i drugim skraćenicama, a ne ispunjavamo ni uslove za 21. vijek!

U zemlji gdje stanovnici centralne općine glavnog grada, općine za koju je jedan od potpisnika famoznog (ne)sporazuma kazao kako vrijedi 10 puta više od svih ostalih u 21. vijeku nemaju vodu, nije ni čudo da oni koji su taj (ne)sporazum potpisali ni sami nisu sigurni šta su to, za koga i u čije ime potpisali

“Prvi vodovod u Sarajevu sagradio je Isa-beg Ishaković, davne 1461. godine”, piše na zvaničnoj stranici Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo.

Samo 558 godina poslije, tekuća voda stigla je i do građana naselja Nahorevska Brda, Muharemovići i Selja, Opština Centar, Sarajevo! Manji broj mještana, prenijeli su mediji, i dalje je ostao bez priključka, ali kad su čekali 558 godina sigurno im neće biti teško da sačekaju dok to uskoro ne bude regulisano nastavkom ovog grandioznog projekta. Ali, to nije sve kad je u pitanju strelovit napredak općine 10 puta vrjednije od ostalih općina u BiH – načelnik Nedžad Ajnadžić najavio im je i skoro regulisanje kanalizacione mreže!

“Kada našem građaninu koji nije imao vodu sto godina osigurate vodu, to je velika stvar. Ovo je egzistencijalno pitanje, a pruža i mogućnost bavljenja privredom i poljoprivredom. Omogućeno je mlađim generacijama da ostanu ovdje”, kazao je novinarima jedan od ushićenih građana Nahoreva, a mladi se već nadaju da će uskoro biti predstavljen i sistem navodnjavanja te da će ovo područje zahvatiti val razvoja kakav se dogodio uz rijeku Nil 3150. godine prije nove ere!

Ipak, kako euforija ne bi ugrozila ovaj tehnološki napredak, načelnik Ajnadžić upozorio je građane da ovoj novotariji pristupe krajnje oprezno i da shvate da uz ogromnu privilegiju koju su dobili uvođenjem vode u kuće tek u 19. godini 21. vijeka, idu i obaveze:

“Ovo je veliki dan za građane koji podrazumijeva i obaveze, a to je da moramo voditi računa o pravilnoj eksploataciji, da voda nije džaba i da je moramo plaćati i da morate sarađivati s onima koji su dobili nadležnost za održavanje vodovoda”, upozorio je strogi ali pravedni načelnik građane općine 10 puta vrjednije od svih ostalih, uz napomenu da njihovim vodovodom upravlja JKP d.o.o. Vareš.

U međuvremenu, u “Zlatnoj dolini” se nakon konfuznog (ne)sporazuma o formiranju vlasti u roku od 30 dana koji su postigli šefovi stranaka SNSD, HDZ i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović koplja lome oko toga hoćemo li u EU i NATO sporo, sporije ili nikako, a da mnogi nisu ni svjesni kako Bosna i Hercegovina teško da ispunjava uslove i za ulazak u 21. vijek!

Kao neko ko je proveo rat u Sarajevu i potpisnik ovih redova zna šta znači biti bez vode, i naravno da saosjeća sa stanovnicima spomenutih naselja i iskreno im čestita na činjenici da napokon neće više morati u 21. vijeku vodu kanisterima donositi kući, ovo nije priča o njima iako ih se kao i svih nas itekako tiče.

U zemlji gdje stanovnici centralne općine glavnog grada, općine za koju je jedan od potpisnika famoznog (ne)sporazuma kazao kako vrijedi 10 puta više od svih ostalih u 21. vijeku nemaju vodu, nije ni čudo da oni koji su taj (ne)sporazum potpisali ni sami nisu sigurni šta su to, za koga i u čije ime potpisali.

U raspravu su se u međuvremenu uključili i svi ostali, nude se pojašnjenja, rješenja, jedni kažu da je Dodik izdao svoj narod, drugi da je Bakir popustio, treći da je Čović…, ne znaju više ni oni šta je čović, a sve najviše podsjeća na raspravu vodeničara iz nekog sela u Srbiji o tome koliko drama ima u sedam dana 16 litara kod 14 vlasnika i devet kamenova, a koja je viralna na internetu.

Dok se lome koplja oko ovih “važnih” pitanja, stanovnici dijela naselja na rubu Općine Centar i dalje čekaju da druga faza grandioznog projekta i njih pogleda, razmišljajući o tome da li će danas s kanisterima kod komšije Refke ili Ramiza, ili pak s autom do Uroševog vrela na Skakavac. I spomenuti primjer iz “10 puta vrjednije općine” nije jedini, ima ih širom BiH mnogo i ne bi mogli stati u jedan tekst, poput onog kada je oko 3.000 mještana sela u čijoj blizini su bile čak četiri hidroelektrane na Prači, bilo bez – struje! Redukcije vode koje uvijek “vise u zraku” posebna su tema.

Bilo bi dobro, kada već ne mogu građanima koji su do izbora 10 puta važniji, a poslije izbora za njih ne postoje, političari odu u naselja Nahorevska Brda, Muharemovići i Selja, Opština Centar, Sarajevo, 21. vijek, i objasne im kako to da uz tolike borbe za njih, vitalnih nacionalnih interesa i “brojnih poluga vlasti” – nemaju vodu, i to 558 godina otkako je u glavnom gradu sagrađen prvi vodovod…


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“