Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Talibanizacije Republike Srpske

Još kad bi ovi naši čuvari „tradicionalnih vrijednosti“ znali da svaki čovjek u sebi ima i ženske i muške hormone, estrogen i testosteron, gdje bi im bio kraj

Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama jednoglasno je usvojila Narodna skupština Republike Srpske na šestoj redovnoj sjednici, održanoj 2. i 3. novembra 2023. godine. Kao i svaki nacrt zakona o njemu se razgovaralo na stolovima raznih oblika, ne bi li se došlo do najboljeg rješenja za sprečavanje nasilja u porodici i prema ženama generalno.

Pravoslavno-patriotska ekipa koju predvodi provladina organizacije „Baštionik“, koja je uvijek na braniku otadžbine, uputila je poziv strankama u parlamentu, kao i svim „normalnim“ muškarcima i ženama, da ustanu protiv uvođenja „rodne ideologije“ kojim se „razara naša tradicionalna porodica“, jer rodnu ideologiju zastupaju pripadnici LGBT+ populacije.

O čemu se radi?

Oni se plaše da će zakon „štititi osobe koje se osjećaju ili izjašnjavaju kao žene, a po svom prirodnom i biološkom polu to nisu“, a onda dodaju „Naime, pol se smatra biološkom odrednicom (muški i ženski), a rod je društveno opredjeljenje osjećanje neke osobe i njeno pravo da se izjašnjava drugačije u odnosu na ono što je rođenjem od Boga joj dato”.

Vidite kako je život jednostavan, kada ništa ne znaš i glumiš Boga kako to tebi odgovara.

Elem, naši mali pravoslavni talibani ne znaju da Bog dozvoljava rađanje osoba koje mogu imati XX hromozome, ali i organ koji je poput falusa ili XY kromozome i vaginu. Rađaju se i osobe koje mogu imati i genitalije koje su dvoznačne. Nauka to zove interseksualnost.

Još kad bi ovi naši čuvari „tradicionalnih vrijednosti“ znali da svaki čovjek u sebi ima i ženske i muške hormone, estrogen i testosteron, gdje bi im bio kraj.

Ajde što patriote to ne znaju, nego ne zna ni Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD, inače po zanimanju psiholog. On je zajedno sa ekipom koja je vlasti uputio amandman na Zakon u kojem se kaže…

Jebeš psihologa, kome je Ustav ispred čovjeka, ispred etike, ispred profesionalnog kodeksa.

Jebeš psihologa kome je podrška pravoslavnih nevladinih organizacije važnija od nauke i činjenica.

A šta mu je taj rodni identitet kojeg hoće da izbace?

Rodni identitet je naš unutrašnji osjećaj roda i način na koji izražavamo svoj rod kroz odjeću, ponašanje i izgled, no nije zavisan o polu dodjeljenom pri rođenju.

Da vam to pojasnim na tradicionalan način.

U Crnoj Gori, Albaniji, na Kosovu i Metohiji se vijekovima njegovala jedna vrlo neobična tradicija, a to je da porodica koja ima samo žensku djecu, najstarije ili najmlađe žensko dijete odredi da bude muško, kako se loza ne bi ugasila. Takve žene nazivali su virdžinama, one su se odijevale isključivo u mušku odjeću, bile su kratko ošišane, obrađivale su zemlju, a čak im je bilo dopušteno da piju i puše, dok je njihovu riječ porodica morala poštovati, jer su bile ravnopravne sa muškarcima.

Znači, one su po polu bilo žene, ali je njihov rodni identitet bio muški, nažalost malo je njih to biralo dobrovoljno, već im je to najčešće bilo nametnuto od strane porodice.

Izgleda da ovi naši ptavoslavni talibani misle da žene jedva čekaju da postanu muškarci, dok ne mogu nikako da prihvate da se neki muškarci osjećaju kao žene.

I danas imamo biološke muškarce i žene, koje se osjećaju zarobljenim u svojim tijelima i bili bi mnogo sretniji da mogu da budu ono što žele, a Republika Srpska ne haje za to, već sebi daje za pravo da ih ponižava i maltretira, pod pritiskom pravoslavnih fundamentalista.

Zato će Narodna skupština Republike Srpske usvojiti gore navedeni amandman, prkoseći nauci, logici i humanosti, da bi se odbranila od Novog svjetskog poretka.

Ili što bi reko narodni guslar:

„Hromozomi jesu mali, al su naši pravoslavni.
Il’ si muško, il si žensko, sve ostalo jes` pogrešno.
Neće Soroš da nas kvari, mi smo Srbi bipolarni.“