Jugoslovenska Pošta

Dok je Mubera umivala lice na česmi, ašik joj digao sat

Ilustracija
Foto: Screenshot/ YouTube

Momak se pretvorio u ašika, te je govorio o Muberinim lijepim očima, mirisnim kosama, opojnom mirisu koji lebdi oko nje. Djevojka se dobrodušno smijala

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst iz “Jugoslovenske Pošte”, objavljen 2. jula 1940. godine.

Vinogradska ulica na Grlića brdu ima svojih ljepota i starih znamenitosti. Na jednom mjestu nalazi se i divno izgrađena stara česma. Na njoj su mlade djevojke od pamtivijeka zahvatale i točile vodu, da na njoj umivaju lice rumeno.

Tako je prekjuče oko 7 časova sa đugumom došla na česmu i 17-godišnja djevojka, lijepa Mubera Bijedić. No, prije nego što je natočila đugum vodom, počela se umivati, da osvježi svoje lice. U taj momenat cestom je naišao jedan mladić.

-Selam alejkjum! — pozdravi je on.

-Merhaba! — odgovorila je dobrodušno djevojka.

Eglen i ašikovanje uzeli su pun zamah. Momak se pretvorio u ašika, te je govorio o Muberinim lijepim očima, mirisnim kosama, opojnom mirisu koji lebdi oko nje. Djevojka se dobrodušno smijala. Bili su joj, kao i svakoj drugoj, kad se radi o ovakvim stvarima, dragi komplimenti nepoznatog ašika i delije.

Foto: Infobiro/ Jugoslovenska Pošta
Jugoslovenska Pošta

Ona mu je ipak dobacila po koju zajedljivu doskočicu da parira njegovim paprikali vicevima, koje je sve više i više sipao. Gđica Mubera naposljetku se malo ljutnula i okrenula momku leđa, mladić nije više progovorio ni jednu.

No, kad poslije toga nepoznati riječ, Mubera je likovala.

— Postidio se! — pomislila je i okrenula se sažalno.

No, već je bilo dockan. Mubera se razočarala. No, njeno razočaranja bilo je tek onda potpuno, kad je primijetila da je njen mali zlatan sat, u vrijednosti od 300 dinara, nestao. Spustila ga je prije umivanja na obližnji zid…

Tek tada je shvatila zašto se nepoznati mladić držao zida kao pijan plota. Iskoristio je momenat kad se Mubera okrenula, te joj digao sat.

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.