Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva miliona Šveđana učestvovalo u dizajniranju “savršene kuće”

savrsena kuca svedjani

U periodu od januara do oktobra 2014., švedski portal Hemnet skupio je podatke 20 posto Šveđana (oko dva miliona) koji su učestvovali u dizajniranju “savršene kuće”.

Ideja je bila stvoriti “Kuću klikova”, idealni dom dizajniran uz pomoć preferencija korisnika prikupljenih na spomenutoj stranici.

Procijenjeno je da bi koštala oko 300.000 eura

“Bio je to eksperiment koji je pokretala znatiželja”, rekao je za Business Insider glasnogovornik Hemneta Staffan Tell i objasnio da su željeli doznati što devet miliona Šveđana smatra idealnim.

E, pa ukratko, Šveđani traže jednostavnost.

Kuća klikova je crvena (preciznije ili tamnocrvena, boja koju inače viđamo na starim kolibama u Švedskoj), drvena i kockasta.

savrsena kuca1

Unutrašnjost je nešto drukčija i odmiče od tradicije. Nema rustičnih elemenata, a prostorije su otvorene i zidovi bijeli. Kamin je dobrodošao, trosjedi i sofe su sivi, a Šveđani vole da im kuhinja bude u blizini dnevnog boravka, tako da nemaju previše prepreka kako bi što lakše poslužili goste.

Kuća se prostire na 340 metara kvadratnih, procijenjeno je da bi koštala oko 300.000 eura, a izgradit će se do proljeća iduće godine. Pogledajte…