Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Feđa Štukan domaćin svečane ceremonije otvaranja SFF-a

feđa

Svečanu ceremoniju otvaranja ovogodišnjeg izdanja 21. Sarajevo Film Festivala (SFF) vodit će bh. glumac Feđa Štukan, koji će u petak, 14. avgusta, u Narodnom pozorištu Sarajevo najaviti početak devetodnevne smotre filma.

Štukan pripada uspješnoj generaciji studenata sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, a u protekloj godini ostvario je ulogu u filmu “Savršen dan” Fernanda Leona de Aranoa koji će sarajevska publika imati priliku da pogleda u okviru ovogodišnjeg programa Open Air.

Film će pred oko 3.000 gledalaca, s počasnim gostom Festivala Beniciom Del Torom, predstaviti Feđa Štukan.

[pull_quote_left]U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru i Adnanu Haskoviću[/pull_quote_left]

Štukan je ostvario niz uloga u filmovima, među kojima su “U zemlji krvi i meda” u režiji Angeline Joli, “Teško je biti fin” reditelja Srđana Vuletića, “Kino Lika” Dalibora Matanića, “Zgarište” Amre Mehić, “Neke druge priče” Ines Tanović te “Gori vatra” Pjera Žalice za koji je 2004. godine nagrađen za najbolju ulogu na filmskom festivalu u Krakowu.

Paralelno s domaćom, Štukan gradi i svoju internacionalnu karijeru i u teatru i na filmu.

Bio je angažiran u pozorištu 4S u Sofiji, u International Theater institute of the Mediterranean, kao i u Istarskom narodnom pozorištu, a ostvario je značajne uloge u filmovima strane produkcije među kojima su i “Crossing Lines” u režiji Michaela Wenninga, “As If I'm NOt There” Huanite Willson, “Warchild” Christiana Wagnera, te u filmovima ovogodišnje produkcije “Sabina K” reditelja Cristobala Krusena za kojeg potpisuje i produkciju filma i “Child 44” reditelja Daniela Espinoze.

Osim na filmu, ostvario je na desetine uloga u teatru, a u svojoj karijeri sarađivao je s nekim od najuspješnijih reditelja u BiH u produkcijama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo, Kamernog teatra 55, Internacionalnog teatarskog festival MESS, kao i u predstavama Akademije scenskih umjetnosti.

Samo neke od pozorišnih uloga koje je ostvario su i: “Machbeth”, “Roberto Zucco”, “Tartif” i “Familija” u režiji Dine Mustafića, “Višnjik” i “San ljetne noći” Admira Glamočaka, “Pustolov pred vratima” Aide Begić, “Tetovirana ruža” Violete Džoleve, “Circus Inferno” Pjera Žalice, “Leonce i Lena” Manfreda Webera i mnoge druge.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru i Adnanu Haskoviću, podsjećaju iz Pres ureda SFF-a.