Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haker joj poslao intimne fotografije iz stana: Baš ste sladak par

hakerski-napad111

Jedna od prvih stvari koju veliki broj ljudi napravi kada se probude jest provjera noviteta na Facebooku – poruka, komentara, lajkova, objava i slično. Istu jutarnju proceduru ima i 27-godišnja Kanađanka Chelsea Clark, a ono što je vidjela na ovoj mreži kada je jedno jutro prošlog tjedna otvorila Facebook u potpunosti je šokiralo.

Chelsea Clark, 27-godišnja Kanađanka, dobila je poruku od nepoznate osobe putem Facebooka (iako je postavke privatnosti uredila kako bi mogla dobivati poruke samo od osoba koje su joj prijatelji na Facebooku) koja je napisala ‘Stvarno, sladak par’ i poslao joj je ‘intimne’ fotografije na kojoj su ona i njen dečko, a fotografije su snimljene noć prije dok su njih dvoje sami gledali Netflix u njenom stanu.

‘Činilo se kao da je neko bio u stanu s nama’, komentirala je za Digital Trends – oni su zaista bili sami u stanu, no nisu znali da ih posmatra haker koji je preuzeo kontrolu nad njenim laptopom i snimao ih je s kamere.

hakerski napad

Također, haker je upao i u njen profil na Facebooku i sebe dodao među njene prijatelje na ovoj mreži kako bi joj mogao poslati poruku i fotografije.

Clark je o ovom slučaju odmah obavijestila policiju u Torontu (za koju je rekla da se na početku pokazala prilično beskorisnom), a ovaj slučaj može biti upozorenje svima kako prilikom surfanja internetom uvijek postoji veliki broj potencijalnih opasnosti te je dovoljan samo jedan klik na krivi link, odnosno pokretanje lažne datoteke koji su korisnici skinuli s interneta, maila ili iz poruke koju su dobili putem društvenih mreža da se njihovo računalo zarazi malicioznim programom i da hakeri preuzmu kontrolu nad njim. Prema stručnjaku za cyber sigurnost Ericu Parentu, preuzimanje kontrole nad kamerama na računarima često ne zahtjeva previše hakerskog znanja i može biti relativno jednostavno te korisnici ‘moraju nešto kliknuti ili otvoriti neku datoteku’ da dođe do zaraze računara, a vezano uz ovaj slučaj, on čak misli da je haker neko ko poznaje Chelseai Clark i njenog dečka.