Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izolovano planinsko jezero 500 godina krilo jezivu tajnu (FOTO)

Izolovano planinsko jezero 500 godina krilo jezivu tajnu

Laguna de los Condores, planinsko jezero u peruanskom dijelu Anda, čitavih pet vjekova je krilo grobnicu punu mumija. Arheolozi su 1997. otkrili posmrtne ostatke Inka, koji su prebačeni u obližnji muzej Lejmebamba, ali sada vjeruju da se na obroncima planine krije još na hiljade mumija.

Uprkos nevjerovatnom otkriću, ovaj dio svijeta posjeti svega 150 turista godišnje. Razlog je gusta vegetacija koja čini mjesto izuzetno nepristupačnim.

U julu ove godine počeće da radi uspinjača koja bi to mogla da promijeni, a postoje i planovi za komercijalne letove do Kuelapa, arheološkog nalaziša pokraj Lagune de lod Condores.

– Ove mumije su veoma značajne jer nam pokazuju kako su se Inke odnosile prema mrtvima. Tretirali su kožu da bi je sačuvali od raspadanja, a unutrašnje organe su vadili kroz anus – kaže bioantropolog Sonja Gilen.

Pored posmrtnih ostataka, u grobnicama su pronađeni i razni predmeti, poput posuđa, oruđa za rad i perja. Antropolozi smatraju da su mumificirane Inke za života imale povlašćen položaj u društvu, što se vidi iz činjenice da na kostima nisu uočene nikakve povrede nastale teškim radom.

– Čak i nakon smrti, Inke su se prema odabranim pojedincima odnosile s poštovanjem, pa su njihove mumije učestvovale u sastancima i “donosile odluke” – kaže Gilen.

Arheolozi se nadaju da će pronaći način da istraže čak i nedostupne dijelove Anda, jer smatraju da se tamo nalazi još mumija koje bi mogle da im ponude odgovore na važna pitanja o ljudskoj civilizaciji.