Kuhaju glave mrtvih pasa, pa simuliraju ugrize da naplate odštetu

Ilustracija
Ilustracija

Do polovine ove godine u Valjevu (Srbija) jje devet miliona dinara (oko 73.000 eura) isplaćeno iz budžeta građanima koje su ujeli psi lutalice, koliko i u cijeloj prošloj godini, pa se odmah posumnjalo da je znatan broj ujeda insceniran.

– Ako se ovo nastavi, do kraja godine moraćemo da platimo i svih 16 miliona dinara, što je ogroman iznos za JKP „Vidrak”. Ponovo se, kao i svih prethodnih godina, pojavljuju sumnjivi slučajevi. Tako je nedavno jedna gospođa naplatila odštetu zbog ujeda psa, a isto joj se dogodilo i prije tri godine. Kolika je vjerovatnoća da jednu osobu za tri godine, a bilo je slučajeva i za samo godinu dana, dva puta ujede pas lutalica? – kazao je za Blic Đorđe Milanović, direktor JKP „Vidraka”, koje se bavi i zoohigijenom.

On je podsjetio na slučaj kada je Valjevca sa periferije grada tri godine zaredom ujedao pas, pa je sudskim presudama naplatio 377.000 dinara, ili na “porodični slučaj”, kada je tokom proljeća ujeden otac, a na jesen i sin, što je „Vidrak” koštalo 250.000 dinara (2000 eura).

Slična situacija, dodaje Milanović, jeste i kada je u pitanju klanje ovaca, jer se pojavljuju vlasnici koji su u roku od dvije-tri godine više puta naplatili odštetu pošto su im tobože psi lutalice zaklali ovce.

– Za sud je dovoljan ljekarski izveštaj u kojem građani napišu da ih je, na primjer, na trgu ujeo mali pas lutalica. Međutim, u ovom kraju se sve više primjenjuje užasan recept iz drugih dijelova Srbije, a to je da se mrtvom psu odsiječe glava, potom se skuha i tako steriliše, a onda se najčešće na nogu prisloni čeljust i stisne, pa se tako s vještačkim ujedom odlazi ljekaru i dobija potvrda – objašnjava sagovornik upućen u lažiranje psećih ujeda.

Pravosuđe do sada nije palo, osim u jednom slučaju, kada je prije nekoliko godina provaljena prevara jer su u istom danu isti ljudi prijavljivali ujede pasa lutalica u Valjevu, Požegi i Čačku.

Prošle godine je na osnovu 67 sudskih presuda ujedenim Valjevcima isplatilo devet miliona dinara, koliko za samo prvih šest mjeseci ove, a pojedinačne odštete kreću se minimalno od 800 eura pa do 1200 eura.