Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

historijski muzej bih
Foto: Hazim Aljović/ Fena

Ovaj zakon će se privremeno primjenjivati na Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteku BiH, Umjetničku galeriju BiH, Zemaljski muzej BiH te Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo razmatran je i usvojen Prijedlog zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Ovaj zakon, kao posebni zakon (Lex specialis), jasno definira privremeno preuzimanje sufinansiranja institucija iz Budžeta Kantona Sarajevo do donošenja konačnog rješenja, te definira status i način finansiranja i poslovanja kako bi se osigurao opstanak, funkcionisanje i svakodnevni rad ovih institucija, sprečavajući njihovo ugrožavanje.

Prijedlogom zakona predviđa se da hitno bude donesen i u Skupštini Kantona Sarajevo, s obzirom na to da bi nedostatak isplate plaća zaposlenicima institucija mogao izazvati ozbiljne posljedice, uključujući prestanak njihovog rada.

Takav ishod bi, ipak, mogao dovesti do nedostupnosti usluga sedam institucija kulture za građane Kantona Sarajevo, što bi moglo imati ozbiljne posljedice po društvene interese na području Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

– Ovo je ključni korak koji će osigurati stabilnost njihovog funkcionisanja i opstanak. Očekujem da će Skupština prepoznati hitnost situacije i djelovati u najkraćem mogućem roku, te usvojiti Prijedlog kako bi se osiguralo stabilno funkcionisanje institucija kulture i obrazovanja, čije su usluge od suštinskog značaja za građane Kantona Sarajevo – kazao je resorni ministar Kenan Magoda.

On je iskazao zahvalnost skupštinskim zastupnicima koji su prepoznali važnost ove problematike, te pokrenuli zastupničku inicijativu za donošenje posebnog zakona kojim bi se definiralo finansiranje institucija kulture i obrazovanja BiH.

Na kojih sedam institucija kulture se odnosi usvojeni Zakon

Kroz budžet koji je osiguran u Ministarstvu kulture i sporta KS, uposlenici ovih ustanova više neće razmišljati o plaćama i ono što je najvažnije svaki naredni prihod koji će imati od drugih institucija na nivou kantona i Federacije, te ambasada i nevladinih organizacija, moći će investirati u projektne aktivnosti i infrastrukturu.

Ovaj zakon će se privremeno primjenjivati na sedam institucija – Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteku BiH, Umjetničku galeriju BiH, Zemaljski muzej BiH te Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH, navodi se u saopćenju.