Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova knjiga Nerzuka Ćurka puštena u prodaju

curak_197147841

Izdavačka kuća Buybook najavila je da je u prodaji novo izdanje, knjiga “Rasprava o miru i nasilju” istaknutog bh. autora Nerzuka Ćurka. Knjiga je objavljena u okviru Buybookove Biblioteke “Memorija” u izdanju Sarajevo – Zagreb i u prodaji je od četvrtka, 30. juna.

Nerzuk Ćurak doktor je političkih znanosti, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, javni intelektualac, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, građanski i mirovni aktivist.

Njegov znanstveni interes usmjeren je na geopolitiku, teoriju mira, upravljanje konfliktima, političku filozofiju, etnonacionalizam, političke stranke i analizu politika. Autor je nekoliko knjiga, a živi i radi u Sarajevu.

knjiga-nerzuk-curak

– Valjda samo čovjek potpunog mira može o nasilju misliti i pisati tako pribrano i razložno. Raskošnim stilom prefinjenog erudita, Ćurak raščlanjuje suštinu nasilja i zla, sučeljava je s antipodnim značajkama mira i dobra te kroz taj sraz opozita daje nepogrešiva vrijednosna određenja. Bezvremeno štivo za sve generacije – naveo je u recenziji profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Vlado Azinović.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocjenjuje da dubinska analiza unutrašnje disharmonije BiH nedvosmisleno navodi samo na jedan zaključak: zemlja nema evropsku perspektivu ukoliko SAD i EU ne završe započeti posao.

– Ratovi, sila, užasi koje smo živeli i koji su oblikovali naše rečenice i naše mišljenje – nasilja svakodnevna i buduća koja ćemo dalje ovde, kod nas, u Evropi, trpeti i suprotstavljati im se – opredeljuju novu formu angažovane knjige, novu akciju i novi žanr. Nerzuk Ćurak je sigurno prvi koji je na ovim jezicima uspeo da pronađe način da osvetli i razloži sve ono mutno i komplikovano što nužno vodi u sukob, i da nam preda, čini mi se, jedinu moguću istinsku lekciju o miru – zapisao je u recenziji direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu Petar Bojanić.