Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogrlice od rimskog stakla starog 2.000 godina izložene u Sarajevu

Ogrlice od rimskog stakla starog 2.000 godina izložene u Sarajevu
Izložba unikatnih nosivih komada nakita iz kolekcije "Gdje Istok susreće Zapad'' otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, gdje će biti naredna četiri dana. Foto FENA /Emir Burlovic

Izložba unikatnih nosivih komada nakita iz kolekcije “Gdje Istok susreće Zapad” otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, gdje će biti naredna četiri dana.

Prikazana je kolekcija od 50 ogrlica, umjetničke radionice ”Elkana” iz Hrvatske.

Autorica Jasmina Kos na otvaranju je kazala da su ogrlice napravljene od rimskog stakla koje je staro 2.000 godina, a koje su arheolozi pronašli u proteklih nekoliko godina u mediteranskim zemljama, srebra i dragog kamenja.

– Komade koji su dio ove kolekcije pronašli smo u Izraelu, u Hrvatskoj smo obradili srebro koje je dio ovog nakita, a u Indiji smo birali drago kamenje – istakla je Kos.

Izložba je ranije bila postavljena u Dubrovniku, Varaždinu, Kašteli, Splitu, Poreču i Zagrebu. Nakon Sarajeva u Zagreb će biti održana završna izložba.

Rimsko staklo je drevno staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog carstva, prije 2.000 godina. Staklo je u starom Rimu bilo dostupno samo bogatima, sve do prvog stoljeća prije Krista, kad je otkrivena tehnika puhanja stakla.

Tehnološka prekretnica omogućila je masovnu proizvodnju, a vrhunac je zabilježen u doba cara Augusta, kada su staklo koristili svi društveni slojevi u svim prilikama života, od kućanstva do mode.