Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pleme Mentawai vijekovima živi odvojeno od ostatka svijeta

mentawai

Ove izvanredne slike pokazuju svakodnevnicu članova plemena Mentawai, autohtonih stanovnika Indonezije, koji su kroz vijekove uspjeli zadržati svoje tradicionalne načine života, daleko od modernog društva.

Mentawai su poznati po svojim ukrasnim tetovažama i polu-nomadskom načinu života na istoimenom ostrvu u Zapadnoj Sumatri.

Sjajne fotke snimio je 42-godišnji fotograf iz Malezije Mohammed Saleh Bin Dollah, koji je posjetio ljude iz plemena Mentawai kako bi dokumentovao njihov način života.

“Oni svi žive u potpunosti odvojeni od kopna i modernog svijeta. Njihove žene hodaju bez odjeće i njihovi životi u potpunosti ovise o prirodnim resursima”, izjavio je Saleh za Daily Mail.

Pleme se sastoji od oko 64.000 ljudi, koji žive u kućama koje su poznate kao Umas ​​i izgrađene od bambusa, drveta i trave, te su opremljene s lubanjama ulovljenog plijena.

Njihov se društveni život vrti oko njihovih klanova, koji broje od 30 do 80 članova.

Vjeruju da sva živa bića, pa i biljke, imaju svoje duhove.

Zajednica ima vrača koji je odgovoran za komunikaciju s duhovima i dušama – u slučaju nesreće ili bolesti, on je taj koji se pozviva u pomoć da vratiti sklad u grupi.

“Zanimljivo je da Mentawai vole kada im u posjetu dolaze ljudi iz spoljnog svijeta, jer žele pokazati svoj način života i svoje ostrvo”, izjavio je malezijski fotograf.