Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera dokumentarca “Makedonac”: Priča o ljudskosti u ratu

Makedonac dokumentarac1

Premijera dokumentarnog filma Faruka Sokolovića “Makedonac”, zasnovanog na priči pobjede dobra i ljudskosti nad porivom za osvetu, održana je danas u Cinema Cityju Sarajevo.

Glavni akter filma je Amir Reko – Makedonac. Prije rata Reko i Dragan Simić bili su oficiri JNA, zajedno su služili i družili se. Kada je Reko zatražio od Simića da mu pomogne da dođe do Goražda gdje su srpske snage opkolile selo u kojem se nalazila njegova porodica, Simić nije oklijevao. Te ratne 1992. godine rastali su se upravo na jednom mostu, nakon tri dana puta i prepreka.

Reko je u Goraždu postavljen za komandira brigade, a u međuvremenu doznaje da je njegova porodica u selu Gudelj pobijena. Naređenju koje je došlo pet dana kasnije, da očisti selo Bučje od Srba, odbija se povinovati. Amir je postupio ljudski, vojnički i časno.

Ostati čovjek unatoč svemu spona je koja veže te ljude, istaknuto je na konferenciji za novinare nakon projekcije.

– Moja djeca znaju ovu priču i moji unuci će je znati i ona treba da ostane kao lijep primjer, odnosno nauk da i onda kada je najteže treba biti čovjek – kazao je Simić.

Film je vrijedno svjedočanstvo kako je ljudskost i plemenitost moguća i u brutalnom ratu kakav je preživjela BiH.

Amir Reko je je u teškim vremenima napravio izbor koji je konkretno spasio ljudske živote, a sam kaže da to nije junačko djelo, nego zapravo ljudski čin.

– Želio bih samo da ova priča i događaj ostanu kao poruka generacijama i da napokon dođe neko bolje vrijeme u ovoj zemlji i da ljudi počnu da žive nekim normalnim životom – kazao je Reko.

Film “Makedonac“ u režiji Faruka Sokolovića je dio serijala produkcijske kuće Mebius film i Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje.