Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šest stvari o drogama zbog kojih ćete se zamisliti

150209_POL_Heroin.jpg.CROP.promo-mediumlarge

Ovisnost o drogama i alkoholu jedna je od najgorih opasnosti za moderno društvo, posebno za mlade koji su posebno izloženi rizicima da si upropaste i život i zdravlje, pa i da ga unište i svojim porodicama.
Ipak, koliko god su i droge i alkohol razorni po ljudsi um i tijelo, dandanas opstaju neki mitovi koji onemogućavaju društvo da uvide relativno laka rješenja za drastično smanjiti zloupotrebu tih tvari.

1. Protiv heroina legalizacijom

Portugal je do 2000. imao jeziv problem s ovisnošću o heroinu; čak jedan posto stanovništva redovito se drogiralo njime. Ali, otkako je ta zemlja prije 16 godina legalizirala heroin, jer nije imalo smisla toliki postotak ovisnika u društvu smatrati kriminalcima kad su bolesni, postotak ovisnika pao je za čak 50 posto. Novac koji se prikupi legalnom trgovinom, koristi se kao pomoć u rehabilitaciji liječenih ovisnika. A i oni, kako po drogu ne moraju kod kriminalca, pošteđeni su kontakta s krim-miljeom.

2. Legalizacijom protiv smrti

Otkako je Švicarska legalizirala heroin, u toj zemlji nisu zabilježili ni jednu jedinu smrt predoziranjem. Tamošnji ovisnici imaju pravo otići u kliniku i tamo legalno dobiti dozu pod nadzorom doktora i medicinskih sestara. Ulaze u program traženja posla i stana, odlaze s ulice, s njih silazi stigma i sasvim su oteti kriminalu. Ulični kriminal drastično je opao, heroinska epidemija davna je istorija, a ovisnici se puno lakše odlučuju na liječenje.

3. Rat protiv droga je rat za droge

Profesor Jeffrey Miron s Harvarda detaljno je proučio postotak ubistava koji se jako smanjio nakon ukidanja prohibicije nad alkoholom u SAD-u. Koristeći iste mehanizme, izračunao je da bi u toj zemlji postotak ubistava pao preko noći između 25 i 75 posto ako bi se legalizirale droge. Nobelovac Milton Friedman još je davno izračunao da rat protiv droga u SAD-u odnosi 10.000 života godišnje zbog nasilja i od kriminalaca, ali i neizbježne borbe policije protiv njih.

4. Lakše je doći do ilegalne droge nego do legalne

Američki nacionalni centar za ovisnosti utvrdio je da maloljetnici uopšte nemaju problema s dolaskom do marihuane samo zato što je ona ilegalna. U istraživanju iz 1996. utvrdio je da je maloljetniku čak dvaput lakše doći do marihuane nego do piva. Razlika je u tome što dileri ne traže dokumente za ilegalnu drogu, kao što marketi traže ličnu kartu za legalno pivo.

5. Ovisnost se razvija pod stresom

Istraživanja su pokazala i to da većina onih koji droge probaju ne završavaju kao ovisnici. Međutim, ovisnost se puno češće razvija kod onih koji inače nemaju uspostavljene zdrave veze s drugim ljudima, znači ljudi koji su pod stresom, u depresiji, koji pate od PTSP-a i slično. Stručnjaci tako smatraju da je jako važno boriti se protiv uzroka koji ljude vode u ovisnost.

6. Većina onih koja je iskusila legalizaciju, ne želi nazad

U američkoj saveznoj državi Colorado legalizacija nije lako prošla. Ali, nakon jedne godine, protiv nje je bilo samo 38 posto, a podržavalo ju je 58 posto. U Švicarskoj danas legalizaciju heroina podržava čak 70 posto građana, jer su uvidjeli koliko se u tom pogledu stanje u društvu poboljšalo.