Page i Plant na sudu zbog “Stairway to Heaven”

LedZepHand_copy

Gitarist i pjevač Led Zeppelina morat će pred porotom na američkom sudu objašnjavati jesu li ukrali početne akorde izvanvremenskog klasika ‘Stairway To Heaven’.

Američki sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je da su jedna od najpoznatijih pjesama u povijesti rocka i instrumental ‘Taurus’ grupe Spirit iz 1967. dovoljno slične kako bi porota odlučila hoće li Jimmy Page i Robert Plant odgovarati za povredu autorskih prava. Treći živući član Zeppelina, basist John Paul Jones oslobođen je optužbe, prenosi Hina.

Tužbu protiv Page i Planta podnio je Michael Skidmore, zastupnik pokojnog autora ‘Taurusa’ Randyja Wolfea. Skidmore tvrdi da je Pagea na skladanje ‘Stairwaya’ možda nadahnulo to što je čuo ‘Taurus’ dok su dvije grupe zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine.

pageplant

Jimmy Page i Robert Plant

Page i Plant su odbacili te optužbe i poručili da je slijed akorda u toj pjesmi toliko šabloniziran da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava. Sudac Klausner, međutim, tvrdi da ima dovoljno sličnosti između prvih dviju minuta ‘Stairwaya i ‘Taurusa’ da se ta odluka prepusti poroti.

Suđenje je zakazano za 10. maj na okružnom sudu u Kaliforniji.