Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenac svirao harmoniku bez pauze 50 sati

Bojan Kovacic

Novi svjetski rekord u neprekinutom sviranju harmonike postigao je Slovenac Bojan Kovačič iz Gornje Radgone koji je punih 50 sati rastezao mijeh i prebirao po tipkama svog instrumenta, a nada se da će biti priznat i u Guinnessovoj knjizi rekorda jer je u London poslao svu potrebnu dokumentaciju.

Kovačič je asistent na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, a svoj je podvig počeo u petak u 18 sati u domu kulture u Gornjoj Radgoni, odsviravši ukupno više od 960 različitih kompozicija, prenosi Hina.

Dosadašnji svjetski rekord u kontinuiranom sviranju harmonike držao je jedan finski harmonikaš, a iznosio je 31 sat i 25 minuta. Rekordima u toj su se disciplini zadnjih godina i smjenjivali upravo finski i slovenski svirači.

Neslužbeni slovenski rekord u kontinuiranom sviranju harmonike držao je dosad sa 42 sata i 37 minuta Zoran Zorko. Njegov rekord iz 2012. Guinness međutim nije priznao zbog predugih pauza između skladbi.

Prema Guinnessovim pravilima, stanka između sviranja dviju kompozicija ne smije biti duža od 30 sekundi, a svirač svakih sat vremena dobiva i pravo na dužu, 5-minutnu pauzu.