Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgija

Arheolozi otkrili drevnu rimsku čašu na kojoj piše “Avoca te”, evo šta to znači

arheolozi
Foto: Belga

Nebrojene čaše iz rimske civilizacije su pronađene u prošlosti, a “avocare” je dobro poznat glagol

Belgijski arheolozi Arheolozi koji su vršili iskopavanja u Mortselu pronašli su čašu za piće na kojoj je ranije nepoznat rimski slogan “Avoca te” koji u prevodu znači “Zabavi se”, kaže profesor sa Univerziteta u Antverpenu, prenosi Belga.

Iako je južni rub Antwerpena bio mnogo manje gusto izgrađen u rimsko doba nego danas, postojala su naselja u kojima se praktikovala poljoprivreda. Na lokalitetu iskopavanja u Mortselu, arheolozi iz Flamanskog centra za baštinu pronašli su ostatke jednog takvog naselja. Njihovi nalazi uključuju zdjelu za žrtvu, posudu, keramički materijal i čašu s natpisom “Avoca te”.

Arheolozi su se konsultovali sa profesorom Christianom Laesom sa Univerziteta u Antverpenu, koji je specijaliziran za klasičnu antiku.

-Značenje glagola ‘avocare’ se vremenom promijenilo – rekao je Laes.

-Prvobitno je ta riječ značila ‘pozvati nešto ili nekoga’ ili ‘preusmjeriti’. Kasnije se to razvilo u ‘zabaviti’. ‘Avoca Te’ – ovdje u imperativu – može se prevesti kao ‘zabaviti’. Fraza je vjerovatno neformalni izraz koji se koristio tokom svečanosti na kojima je vino raskošno teklo – rekao je on.

Nebrojene čaše iz rimske civilizacije su pronađene u prošlosti, a “avocare” je dobro poznat glagol, ali ova formulacija još se nije našla na čaši za piće bilo gdje u svijetu, prema međunarodnoj bazi podataka natpisa. Laes je potvrdio o kakvom se jedinstvenom nalazu radi.

Pokazalo se da je 2023. godina bogata otkrićima artefakata u Belgiji. U aprilu su belgijski arheolozi otkrili dokaze o rimskom svetilištu i groblju u Elewijtu, blizu Zemsta.