Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Astromaca” bi mogla napokon dobiti spomenik

felicette-spacecat_1024x1024

Svi znaju imena poznatih astronauta poput Neila Armstronga ili Buzza Aldrina, a mnogi će se sjetiti čak i Lajke, prvoga psa u svemiru, ali je jedna svemirska putnica, ipak, ostala zaboravljena u historiografiji. Radi se o maloj maci Felicette, koju je francuska verzija NASA-e, CNES, lansirala u svemirska prostranstva 1963. godine, prenose mediji.

Felicette je tada bila izabrana iz skupine od desetak mačaka zato što je najbolje reagirala na seriju testova koji su imitirali svemirske uvjete. Njezin je let u svemir trajao oko 12 minuta, a došla je na visinu od čak 20 kilometara iznad Zemlje gdje je iskusila i bestežinsko stanje. “Astromaca” Felicette se i sretno vratila na Zemlju, no eutanazirana je nekoliko mjeseci kasnije kako bi naučnici mogli istražiti efekte svemirskog putovanja na njezin organizam i tijelo.

Važno je istaknuti – niti jedna maca nije posjetila svemir otkako je hrabra Felicitte uspješno odradila svoje putovanje. Tim više boli zaborav na njezinu važnu ulogu u počecima svemirskih istraživanja, a da stvar bude još gora – kada se njezin značaj negdje i spominje, nerijetko je preimenovana u Felix te identificirana kao mačak, piše LeDauphine.com.

Matthew Serge Guy, marketinški stručnjak iz Londona, želi ispraviti ovu nepravdu prema maci Felicette te je došao na ideju kako bi joj trebalo podignuti spomenik u Parizu. Nada se kako će mu u tome pomoći i Kickstarter kampanja putem koje je naumio skupiti sredstva za Felicettin spomenik. Radi se o cifri od 52.439 dolara.

Kaže kako je prije šest mjeseci bio na poslu te u zajedničkoj kuhinji naišao na podmetač za čašu koji je komemorirao pedesetogodišnjicu izleta neke mace u svemir. Kako na podmetaču nije stajalo ime mace, dodatnim istraživanjem na Internetu shvatio je kako se radi o Felicette, s čijom se pričom detaljno i upoznao.

– Jednostavno sam pomislio kako na neki način treba ispraviti ovu nepravdu prema Felicette- kazao je marketinški stručnjak čija je kampanja naišla na potporui iz čitavoga svijeta.

Hrabra maca Felicette će tako, po svemu sudeći, dobiti svoj zasluženi spomenik u Parizu te se napokon priključiti panteonu značajnih svemirskih istraživača u ljudskoj povijesti.