Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija dronovima i sonarima na morske pse

168554-shark-spotted

Australijska pokrajina Novi Južni Wales koristit će se bespilotnim letjelicama, sonarima i drugom opremom za nadzor kako bi spriječila napade morskih pasa na kupače, objavili su lokalni dužnosnici.

[yuzo_related]

Od početka decembra, kad počinje sezona kupanja, vlasti će novom tehnologijom pratiti kretanje morskih pasa u blizini plaža duž 2000 km obale Novog južnog Walesa. Ove je godine u Australiji zabilježen ukupno 31 napad morskih pasa, od kojih dva sa smrtnim posljedicama.

Dronovi s opremom za detektiranje morskih pasa će od početka sezone kupanja letjeti iznad plaža u Sydneyu i iznad drugih popularnih turističkih destinacija, a sonarna oprema testirat će se na pet plaža.

Kad sonar detektira morskog psa nedaleko od plaže, poslat će signal putem satelita spasilačkim službama, koje će u realnom vremenu obavijestiti javnost o opasnosti. Plan će isto tako uključiti pojačane helikopterske patrole iznad plaža, prenosi portal croenergo.eu.

Ministar u pokrajinskoj vladi Niall Blair kazao je da je plan odgovor na zahtjeve zabrinute javnosti nakon povećanog broja napada morskih pasa ove godine.

“Želimo napraviti sve što možemo kako bi kupači i surferi bili sigurni u našim vodama … ne zaboravimo ipak da je ocean dom morskih pasa”, rekao je.