Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Surogat majka

Baka (56) je rodila svoju unuku: Pomogla sam svom sinu i snahi

nancy nauk surogat
Foto: Instagram/cambriairene

Nancy Hauck lani je odlučila postati surogat majka i roditi dijete sinu i snahi, nakon što su već dobili dva para blizanaca, a ostalo je zametaka od umjetne oplodnje koje su htjeli koristiti

Amerikanka Nancy Hauck (56), iz savezne države Utah, lani je ponudila sinu Jeffu (33) i snahi Cambriji (30) da bude surogat majka još jednom djetetu koje su željeli, nakon što je snaha završila na histerektomiji i bilo je jasno da više neće moći rađati.

Iako nije bila sigurna da će to zbog svojih godina moći, zametak je uspješno usađen u njenu maternicu i nosila je bebu do novembra, kad je okružena članovima porodice rodila savršenu djevojčicu. Dali su joj ime Hannah, piše portal Today, prenosi portal 24sata.hr.

-Moje srce bi moglo eksplodirati od sreće zbog toga što je Hannah napokon s nama – objavila je tada Cambria na Instagramu, zahvalivši svojoj svekrvi.

Kako je Nancy znala da su ona i njen sin planirali koristiti pohranjene embrije za novu oplodnju, a znajući koliko njen sin voli djecu, jednostavno je osjetila poziv da im pokuša pomoći. Tako je niti dva mjeseca nakon što je snaha drugi puta rodila porazgovarala s njima o tome.

Isprva nije ništa govorila svom suprugu Jasonu (59), Jeffovom ocu.

-Mislila sam da sam stara i da to neće biti moguće, no jednostavno sam osjećala da im moram ponuditi tu mogućnost. I dogodilo se – priča Nancy, a pisao je Daily Mail.

Jeff i Cambria od prvog trenutka bili uzbuđeni. Cambria kaže kako bi mnoge porodice takav prijedlog možda i odbile, no s obzirom da je Nancy s njima razgovarala mirno i posve spremna na to iskustvo, odlučili su probati.

Kad su ljekari utvrdili da je Nancy „dobra kandidatkinja“ za surogat majku uprkos svojoj dobi, Nancy im je još jednom dala priliku da promisle. Tad je o svemu ozbiljno porazgovarala i sa Jasonom, koji ju se u potpunosti podržao.

Kad su mladi potvrdili da su sigurni da to žele, obavljeno je usađivanje zametka i svi su se počeli nadati. Cambria kaže kako su stalno nastojali olakšati Nancy trudničke muke, kuhati joj što voli, masirati ju i ugađati joj. Trudnoća je prošla dobro, iako je Nancy imala nešto više problema nego u vrijeme kad je rađala svoju djecu, zadnji puta prije 26 godina.

-I uprkos svemu, kao trudnica je blistala poput svjetla sa svjetionika – kaže Cambria.

Mladi par bio je presretan kad su saznali da mogu očekivati djevojčicu i jedva su dočekali da se rodi. I 2. novembra prošle godine dugo željena beba napokon je došla a svijet. Nancy je rađala devet sati, a malena Hannah bila je teška oko 3,5 kilograma i duga oko 51 centimetar.

-Bilo je izvanredno lijepo učiniti to i drago mi je da sam odlučila nositi dijete svoj sina – zaključila je ponosna surogat majka Nancy.

-Prilika da budem tata i ovoj prekrasnoj djevojčici, najveći je dar i blagoslov koji bih mogao dobiti. Ne postoji hvala za tako nešto, sve što mogu učiniti je slijediti primjer koji su pokazali moji roditelji i pokušati im dati istu razinu ljubavi i predanosti koju smo ja i moja braća dobili – zaključio je, pak, ponosni tata Jeff.

Fotografije sretne porodice mogle bi rastopiti i najokrutnije srce, a veselje malene Hannah u videu kojim su njeni roditelji obilježili to što je napunila sedam mjeseci najveća su nagrada Nancy, koja ju je donijela na svijet.