Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Pragyan"

Indijski rover izašao iz letjelice i počeo istraživati južni pol Mjeseca

mjesec indija
Foto: Fena/PTI

Rover sa šest točkova, na solarni pogon, hodat će po relativno neucrtanoj regiji i prenositi slike i naučne podatke tokom svog dvosedmičnog životnog vijeka

Indija je danas roverom počela istraživati Mjesečevu površinu, dan nakon što je postala prva nacija koja je letjelicu spustila blizu uglavnom neistraženog lunarnog južnog pola.

Rover Pragyan, što znači “mudrost” na sanskrtu, izašao je iz letjelice nekoliko sati nakon što je njena Chandrayaan-3 uspješno sletjela na Mjesečev južni pol, za koji se smatra da je potencijalni izvor vode i kisika.

-Rover je izašao iz letjelice i Indija je prošetala Mjesecom – objavila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) na platofromi X, javlja AFP.

Rover sa šest točkova, na solarni pogon, hodat će po relativno neucrtanoj regiji i prenositi slike i naučne podatke tokom svog dvosedmičnog životnog vijeka.

Uspješno slijetanje misije Chandrayaan-3 (“Mooncraft-3”) dogodilo se samo nekoliko dana nakon što se ruska letjlica srušila u istoj regiji.

Također dolazi četiri godine nakon što je prethodna indijska lunarna misija propala tokom posljednje faze spuštanja, što je u to vrijeme viđeno kao veliki korak nazad za njen svemirski program.