Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rayyan Alshebl

Izbjeglica iz Sirije izabran za gradonačelnika mjesta u Njemačkoj

Rayyan Alshebl t

Danas on nije samo njemački državljanin već i izabrani gradonačelnik Ostelsheima, mjesta od 2.500 stanovnika u blizini  Stuttgarta

Rayyan Alshebl prvi put se susreo s Njemačkom 2009. godine, gledajući nogometne utakmice Bayerna na televiziji u Siriji. Nekoliko godina kasnije, tamo će potražiti utočište nakon što ga je građanski rat u njegovoj domovini natjerao na bijeg.

Danas on nije samo njemački državljanin već i izabrani gradonačelnik Ostelsheima, mjesta od 2.500 stanovnika u blizini  Stuttgarta. To ga čini vjerovatno prvim sirijskim izbjeglicom koji je izabran na javnu dužnost.

– To je liberalna zemlja. Ko god je spreman ovdje nešto da radi, može dobiti priliku za to – rekao je 29-godišnjak.

Alshebl, koji je u Njemačku stigao s 21 godinom sa grupom prijatelja, bio je jedan od stotine hiljada izbjeglica koje su pobjegle iz Sirije u Njemačku kada je tadašnja kancelarka Angela Merkel 2015. odlučila otvoriti granicu zemlje.

Nakon što je naučio njemački, stažirao je u gradskoj vijećnici Althengstett u blizini Ostelheima. Tada je prvi put mogao vidjeti kako funkcionišu javne institucije.

Njegovo trogodišnje obrazovanje za administrativnog referenta završilo je poslom u gradskoj vijećnici i jasnom vizijom za njegov sljedeći cilj: postati gradonačelnik.

U nedjelju je novi gradonačelnik koji izvorno dolazi iz južnog grada Sweide pobijedio na općinskim izborima s 55,4 posto glasova, u utrci s druga dva gradonačelnika.