Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aktuelizirana priča

Japan je u Drugom svjetskom ratu Amerikance napadao balonima bombama

b22fc5d2-adfb-487d-aea6-3bd70dd1c66f

Japanska vojska je od novembra  1944. do aprila  1945. godine lansirala oko 9300 balona koje su zračne struje nosile od Japana do Sjeverne Amerike

Američko ratno zrakoplovstvo danas je potvrdilo da je srušilo kineski špijunski balon koji je prije nekoliko dana uočen na nebu iznad Sjedinjenih Država, što je događaj koji Amerikancima budi sjećanje na napade balonima koje su japanske snage izvele protiv SAD-a u Drugom svjetskom ratu.

Japanska vojska je od novembra  1944. do aprila  1945. godine lansirala oko 9300 balona koje su zračne struje nosile od Japana do Sjeverne Amerike. Baloni punjeni vodikom su imali mehanizam koji ih je držao na visini od 10.000 metara oko tri dana, što je bilo dovoljno da ih jaka zračna struja donese do teritorija Sjedinjenih Država.

Baloni su nosili kombinacije zapaljivih i rasprskavajućih bombi. Japanci su htjeli da baloni eksplodiraju u šumovitim područjima Amerike i izazovu požare, odvlačeći pozornost SAD-a od rata dok bi se pokušavao boriti s požarima kod kuće.

Baloni bombe, koje su Japanci nazvali “Fu-Go”, bili su prvo oružje koje je imalo interkontinentalni domet, a ti letovi bili su napadi s najvećim dometom u povijesti dotadašnjeg ratovanja.

Tačno dva dana nakon što je lansiran prvi balon, patrola američke mornarice uz obalu Kalifornije uočila je u moru krhotine naprave i japanske oznake, pa su upozorili FBI. Tek dvije sedmice kasnije, kada je u moru pronađeno još krhotina balona, američka vojska je shvatila važnost upozorenja.

U iduće četiri sedmice izvještaji o balonima pojavili su se diljem zapadnog dijela Amerike jer su Amerikanci počeli pronalaziti tkaninu balona ili su čuti eksplozije.

Baloni bombe pronađeni u SAD-u, Kanadi, Meksiku…

U početku se vojska brinula da nose kemijsko ili biološko oružje. Sumnjali su da su baloni lansirani iz obližnjih japanskih logora za preseljenje ili njemačkih logora za ratne zarobljenike. Baloni bombe, od kojih je oko 300 pronađeno ili opaženo u SAD-u i Kanadi, a neki u Meksiku, nisu izazvali veću štetu jer su došli u vremenu kišne sezone, ali su ipak odnijeli šest života.

Pastor Archie Mitchell, njegova trudna supruga Elsie te petero djece otišli su 5. maja 1945. u Oregonu na piknik. Djeca su otkrila balon i slučajno aktivirala eksploziv, a preživio je jedino pastor.

Američke vlasti, koje su u početku tajile informacije o balonima da se ne bi širili panika i dezinformacije, odlučile su nakon tog incidenta obavijestiti javnost da bi spriječile nesreće.

Japanska vojska je već ranije, zbog toga što nije imala nikakvih informacija o učincima balona bombi, odlučila obustaviti program, a poginuli Amerikanci su imali nesreću da su stradali od balona koji su zadnji lansirani, prenosi Hina.