Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASA

Leti prema Mjesecu: Danas novi pokušaj lansiranja najsnažnije rakete na svijetu

raketa nasa

NASA je objavila da će u subotu ponovno pokušati lansirati divovsku raketu nove generacije prema Mjesecu

Turisti željni svemira okupit će se u subotu u velikom broju na Floridi kako bi svjedočili neviđenom spektaklu: lansiranju NASA-ine nove rakete prema Mjesecu, što bi moglo privući do 400.000 ljudi, tvrde lokalne vlasti.

NASA je u utorak objavila da će u subotu ponovno pokušati lansirati divovsku raketu nove generacije prema Mjesecu, nakon što prvi pokušaj u ponedjeljak nije uspio zbog tehničkog problema.

Golema raketa nove generacije trebala bi kapsulu bez posade ponijeti na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag, u misiji Artemis 1, pedeset godina poslije posljednje Apollove misije na Mjesec.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostupanjska raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina.

Svemirski centar Kennedy, odakle bi trebala biti lansirana, zatvoren je za javnost, ali gledatelji će raketu moći vidjeti kako se diže prema nebu i čuti njezin huk s okolnih plaža.

Don Walker, zvaničnik okruga Brevard očekuje gomilu ljudi na lansiranju, “između 200.000 i 400.000”.

Činjenica da se lansiranje sada više ne očekuje radnim danom, već za vikend – što je osim toga dugi vikend s državnim praznikom u ponedjeljak – kao i njegov povijesni karakter, pridonose očekivanom uspjehu u posjećenosti, objasnila je za AFP Meagan Happel iz turističkog ureda na Floridi.

Posjetiteljima se savjetuje da krenu ranije kako bi izbjegli gužve u prometu, koje se očekuju “tri ili četiri sata” prije polijetanja, planiranog za 14,17 sati (18,17 GMT), dodala je.