Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dani kosidbe Kupresu

Mirko Kecman odbranio naslov pobjednika Strljanice

Strljanica je 2020. godine uvrštena na popis Svjetske nematerijalne baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO)

Ovogodišnje izdanje kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe Kupresu – Strljanica 2023“ završeni su viteškim natjecanjem kosaca u kome je titula „kosbaše“, drugu godinu za redom, pripala Mirku Kecmanu iz Bosanskog Petrovca.

Drugo mjesto osvojio je Mario Prljević iz Tomislavgrada, a treće Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca.

U nadmetanju kosaca juniora najvještijim se pokazao Ivan Čičak iz Kupresa.

Pored takmičenja kosaca danas je održano i natjecanje u tradicionalnim sportovima: kamena s ramena, skok u dalj, potezanje konopa, pješačka utrka, kao i galopska konjička utrka.

Dani kosidbe u narodu su poznati pod imenom Strljanica. Prvi zapisi o ovom događaju sežu u 1687. godinu. Kroz povijest bio je to dan masovnog narodnog okupljanja, svojevrsni sajam na kome su stolari, kovači i trgovci prodavali razno oruđe.

Kupci su na mjestu događaja htjeli isprobati novi alat, pa je to isprobavanje preraslo u natjecanje. Pobjednik kosačkog natjecanja bio bi proglašen „kosbašom“, a ta titula nosila je ugled i čast.

Strljanica je 2020. godine uvrštena na popis Svjetske nematerijalne baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).