Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

Misteriozni predmet isplivao na obalu, objašnjeno o čemu se radi

Screenshot: Twitter

U početku se nagađalo da bi olupina mogla biti dio MH370 – aviona koji je nestao sa zapadne australske obale 2014. godine s 239 putnika

Misteriozni objekt koji je isplivao na obalu u Zapadnoj Australiji je zapravo krhotina s indijskog svemirskog lansiranja.

Cilindar je bio dio rakete koju je lansirala Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO), rekao je za CNN Sudheer Kumar, direktor ISRO-a.

Australska svemirska agencija je jučer na Twitteru objavila da je završila istragu o objektu i došla do istog zaključka.

Otkako se u julu pojavio na plaži u Green Headu, obalnom gradu 250 kilometara sjeverno od Pertha cilindrični objekt, širok oko 2.5 metara i dug između 2.5 i 3 metra, izazvao je veliko uzbuđenje među lokalnim stanovništvom.

Višestepene rakete

U početku se nagađalo da bi olupina mogla biti dio MH370 – aviona koji je nestao sa zapadne australske obale 2014. godine s 239 putnika.

No, stručnjaci za avijaiju ubrzo su pojasnili da predmet nije mogao potjecati iz komercijalnog zrakoplova i da je vjerovatno riječ o spremniku goriva rakete koja je u nekom trenutku pala u Indijski ocean.

“Polar Satellite Launch Vehicle je lansirna raketa srednje nosivosti kojom upravlja ISRO. Krhotine ostaju u skladištu, a Australska svemirska agencija surađuje s ISRO-om koji će dodatno potvrditi sljedeće korake, što uključuje i razmatranje obveza prema svemirskim ugovorima Ujedinjenih naroda”, navela je Australska svemirska agencija

Svemirske rakete su višestepene, odnosno sastoje se od različitih odjeljaka s gorivom od kojih se svaki izbacuje uzastopnim redoslijedom, pri čemu većina krhotina pada natrag na Zemlju.