Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ribe “zaleđene u trenutku” ni naučnici nemaju odgovor (VIDEO)

ribe

Ribari Alex i Anton Babich zabilježili su prije nekoliko dana na jezeru Wawasee u sjevernoj Indiani izuzetno rijedak prizor – štuku i grgeča omotane pojasom leda debelim nekih trideset centimetara, nađene u takvom položaju da su se brojni upitali kakav se to prirodni fenomen morao dogoditi da su ribe ostale zaleđene u trenutku?

Naime, fotografija koju su Babichi objavili na Facebooku nametnula je gledateljima zaključak da su obje ribe uginule dok je štuka proždirala grgeča, odnosno da je nešto u traptaju oka zamrznulo čitavo jezero.

I dok su jedni odgovor pokušali pronaći u fizici i hemiji, odnosno u objašnjenjima kako doista može doći do trenutačnoga leđenja vode, Alex Babich je novinarima ponudio potpuno drugačije tumačenje.

Prema njegovom mišljenju, grgeča je vjerovatno odbacio kakav ribič nezadovoljan njegovom veličinom, te je izvjesno vrijeme plutao na površini vode.

Vidjevši lak plijen, štuka ga je pokušala progutati, ali je pritom uginula jer je napala ribu koja se pokazala kao prevelik zalogaj.

Budući da je grgeč u tom trenutku već bio omotan tankim ledom, vjeruje Babich, upravo je to zarobilo ribe i zadržalo u takvom položaju, dok se debljina pokrova s padom temperatura samo nastavila povećavati.