Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smiju mu se, ali...

Najnoviji izum iz Britanije: “WC školjka nagnuta za 13 stepeni”

zahod_wc

BBC-jev novinar razgovarao je s Mahabirom Gillom, dizajnerom školjke i vlasnikom branda StandardToilet

Zahodska školjka koja se naginje prema dolje pod uglom od 13 stepeni, zbog čega vam je na njoj neugodno sjediti duže od nekoliko minuta, najnoviji je britanski izum koji su korisnici društvenih mreža ismijali.

Koncept nove zahodske školjke, za koji je u Velikoj Britaniji podnesena prijava za izdavanje patenta, mnogi su dočekali s prezirom, piše BBC.

BBC-jev novinar razgovarao je s Mahabirom Gillom, dizajnerom školjke i vlasnikom branda StandardToilet.

“Zamisao se rodila iz lično iskustva. Naime, kad sam se na autocesti zaustavio da bih otišao do toaleta, shvatio sam da je preda mnom velik red. Zapitao sam se šta ljudi ondje rade, a potom sam shvatio da neki odande izlaze s mobilnim telefonom u rukama”, kazao je.

Palo mu je na um da bi nakošena zahodska školjka možda mogla smanjiti vrijeme provedeno u javnim toaletima. Kaže da je izradio prototip školjke te da ju je i testirao. Pojašnjava da optimalan ugao pod kojim se školjka treba naginjati iznosi između 11 stepeni da biste na njoj udobno sjedili duže od 15 minuta te 13 stepeni za sjedenje u trajanju od maksimalno ‘pet do sedam’ minuta.

No, njegova je zamisao izazvala pregršt šala na društvenim mrežama, iako se Gill pozvao na medicinsku studiju o negativnim stranama dugotrajnog sjedenja na zahodskoj školjki, uključujući i hemoroide.

Gill je stvar shvatio vrlo ozbiljno jer je kreirao i internetsku stranicu s informacijama o korištenju novog tipa wc-školjke.

“Aktuelne zahodske školjke nude horizontalnu površinu za sjedenje, što korisniku nudi udobno sjedenje na njoj” stoji na web stranici.

“Rezultat toga je da korisnik ondje provodi više vremena nego što je potrebno i pritom se ne osjeća nelagodno, a sjedenje na zahodskoj školjci duže nego što je potrebno, općenito je nepoželjno i nezdravo”, napisao je Gill, braneći svoj izum.

Nagnuti dizajn mogao bi uštedjeti milijarde koje se potroše gubljenjem vremena na zahodskoj školjci, smatraju idejni tvorci školjke.