Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

James Webb

Najveći svemirski teleskop uspješno lansiran, objavljen trenutak odvajanja od rakete

New Project (64)

Ako sve protekne po planu, instrument težak 6.350 kg bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir

Najveći i najmoćniji svemirski teleskop na svijetu “James Webb”, uspješno je lansiran u subotu iz Francuske Gvajane, čime je otvoreno novo doba svemirskih istraživanja.

NASA-in revolucionarni instrument vrijedan devet milijarda dolara, poletio je u svemir raketom Ariane 5 iz lansirne baze Europske svemirske agencije.

Instrument težak 6.350 kg pušten je iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Webb teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milion i po kilometara od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

James Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde.

“To će nam dati bolje razumijevanje našeg univerzuma i našeg mjesta u njemu: ko smo, šta smo, vječna potraga”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson ranije ove sedmice.

Namijenjen kao nasljednik zastarjelog svemirskog teleskopa Hubble, dugo odgađani “James Webb” nazvan je po NASA-inom administratoru tokom 1960-ih.

NASA je u partnerstvu sa evropskim i kanadskim svemirskim agencijama izgradila i lansirala novi teleskop od sedam tona, a hiljade ljudi iz 29 zemalja radilo je na njemu od 1990-ih.

S obzirom da je lansiranje palo na Božić i globalni porast slučajeva COVID-19, bilo je manje gledatelja na lansirnom mjestu u Francuskoj Gvajani nego što se očekivalo.

Širom svijeta, astronomi su nestrpljivo čekali da vide kako Webb konačno leti nakon godina neuspjeha.