Taj ludi svijet

James Webb

Najveći svemirski teleskop uspješno lansiran, objavljen trenutak odvajanja od rakete

25/12/2021

Ako sve protekne po planu, instrument težak 6.350 kg bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir

Najveći i najmoćniji svemirski teleskop na svijetu “James Webb”, uspješno je lansiran u subotu iz Francuske Gvajane, čime je otvoreno novo doba svemirskih istraživanja.

NASA-in revolucionarni instrument vrijedan devet milijarda dolara, poletio je u svemir raketom Ariane 5 iz lansirne baze Europske svemirske agencije.

Instrument težak 6.350 kg pušten je iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Webb teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milion i po kilometara od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

James Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde.

“To će nam dati bolje razumijevanje našeg univerzuma i našeg mjesta u njemu: ko smo, šta smo, vječna potraga”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson ranije ove sedmice.

Namijenjen kao nasljednik zastarjelog svemirskog teleskopa Hubble, dugo odgađani “James Webb” nazvan je po NASA-inom administratoru tokom 1960-ih.

NASA je u partnerstvu sa evropskim i kanadskim svemirskim agencijama izgradila i lansirala novi teleskop od sedam tona, a hiljade ljudi iz 29 zemalja radilo je na njemu od 1990-ih.

S obzirom da je lansiranje palo na Božić i globalni porast slučajeva COVID-19, bilo je manje gledatelja na lansirnom mjestu u Francuskoj Gvajani nego što se očekivalo.

Širom svijeta, astronomi su nestrpljivo čekali da vide kako Webb konačno leti nakon godina neuspjeha.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.