Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Glasnik palače boga mora"

Nelagoda u Japanu: Pojavile se rijetke ribe koje najavljuju katastrofu

cjevooke

Ove rijetke ribe žive na dubini od 200 do 100 metara i karakterizira ih srebrnkasto tijelo i crvena peraja

Na društvenim mrežama u Japanu eskalirao je strah od prirodne katastrofe nakon što je u januaru primijećeno više riba, koje žive u velikim dubinama, a koje, prema legendama, najavljuju zemljotrese i cunamije.

Ovog petka dvije ribe tzv. cijevooke (oarfish) uhvaćene su u mrežu japanskih ribara u Toyami, te je broj uhvaćenih ove sezone porastao na čak sedam. Početkom prošle sedmice, jedna od njih, duga 3,2 metra, nauskala se na plažu u Toyama zalivu, dok se druga, duga četiri metra, zapetljala u mrežu u luci Imizu.

Ove rijetke ribe žive na dubini od 200 do 100 metara i karakterizira ih srebrnkasto tijelo i crvena peraja.

U Japanu ih zovu “Ryugu no tsukai” što znači “Glasnik palače boga mora”, a legenda kaže da, kad se počnu nasukavati na plažu, najavljuju zemljotrese. Ipak, naučnici ne vjeruju (toliko) ovim tvrdnjama.

“Nema naučnog dokaza da se cijevooke pojavljuju prije velikih zemljotresa. No, vrijedi naglasiti da ne možemo odbaciti ove tvrdnje sa stopostotnom sigurnošću”; kazao je za CNN Kazusa Saiba, zaposlenik Uozu akvarijuma.

On je mišljenja da bi i globalno zatopljavanje (ili neki drugi razlog koji još ne zna) moglo biti odgovorno za to što ove ribe sve više dolaze na površinu.

Mit da cijevooke najavljuju katastrofu porastao je nakon jezivog zemljotresa u Fukushimi 2011, te cunamija, kada je poginulo više od 20 hiljada ljudi. Te godine, prije zemljotresa, na plaže se nasukalo najmanje 12 ovih riba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official)

Saiba je, još jednom ponovivši kako ne vjeruje u tu legendu, kazao kako bi naučno objašnjenje moglo biti da suptilne promjene u promjeni Zemljine kore prije zemljotresa mijenjaju struju zbog čega ribe dolaze na površinu mora.