Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neviđen skandal: U bivšem Staljingradu opet odjekivale nacističke pjesme

nacisti

Iako iz Rusije za sada ne dolaze o vijesti o navijačkim incidentima, engleski huligani pobrinuli su se da dospiju na naslovnice svjetskih medija. Engleski navijači u ponedjeljak su bili u Volgogradu, bivšem Staljingradu, gdje su čekali da njihova reprezentacija odigra utakmicu protiv Tunisa.

Vrijeme do utakmice kratili su u jednom baru gdje su u jednom trenutku počeli pjevati antisemitističke pjesme.

Iako su bili svjesni da ih se snima, to navijače nije spriječilo da uzvikuju “sieg-heil” i dižu ruke u nacistički pozdrav.

Video je snimljen u Galleriya pubu u Volgogradu, a na snimci se jasno vidi kako jedan od njih sjedi za šankom, dok druga dvojica veselo pjevaju.

Muškarci, čini se, imaju snažan južnoengleski akcent, a pjevaju na melodiju jedne stare pjesme navijača Tottenhama pod imenom ‘Ossiejev san’, koja sadrži stihove: “Mi smo na putu za Wembley”.

Ali, oni su za ovu priliku stihove preinačili u “mi smo na putu za Auschwitz”, što je bilo dovoljno da skandaliziraju ostrvsku javnost.

Video je podijelio Bryan MacDonald, irski novinar koji je stacioniran u Rusiji, a reakcije na neprimjereno pjevanja Engleza uglavnom su negativne.

Tako je jedan korisnik Twittera napisao kako je riječ o “potpunim moronima”, dok i h su drugi nazvali “odvratnima”.